Κόσμος
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 18:54

Τυνησία: Αποδοχή της αναστολής εργασιών της Βουλής από τους ισλαμιστές

Το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα της Τυνησίας, Ενάχντα (Κόμμα Αναγέννησης), ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποδέχεται την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης.

Το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα της Τυνησίας, Ενάχντα (Κόμμα Αναγέννησης), ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποδέχεται την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης και απηύθυνε πρόσκληση στους αντιπάλους του για διάλογο, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», η οποία θα βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση.

«Παρά τις τυπικές και νομικές μας επιφυλάξεις για τη σχετική πρωτοβουλία, ευελπιστούμε ότι αυτή θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για να παρακαθίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κι οι αντίπαλοί μας», ανέφερε η ανακοίνωση του Κόμματος Αναγέννησης, η οποία έφερε την υπογραφή του ηγέτη του, Ρασίντ Γκανούσι.

Το ισλαμιστικό κόμμα, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνεργασίας, εξέφρασε την ελπίδα για μία «συναινετική λύση τη συγκεκριμένη περίοδο», την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω των κινδύνων στην ασφάλεια και των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων».

Το Ενάχντα εμφανίστηκε να διάκειται ευνοϊκά έναντι του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα είναι πεισμένες για την ανάγκη «να ολοκληρωθεί στα πλαίσια του νόμου η διαδικασία εκδημοκρατισμού στη χώρα».

Το κόμμα προτάσσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, ευχόμενο η έγκριση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου να επιτευχθούν «πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013», και ζητώντας «τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τα τέλη του έτους».