Απόψεις
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 07:00

Πυρηνική ενέργεια; Όχι, ευχαριστώ

Το προχθεσινό φιλόδοξο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επενδύσεις 30 δισ. ευρώ περιλάμβανε ένα δισ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs. Οι αντιδραστήρες αυτοί είναι φθηνότεροι στην κατασκευή τους από ό,τι τα συμβατικά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται ασφαλέστεροι από τους 58 αντιδραστήρες που διαθέτει ήδη η Γαλλία, γράφει ο Μωυσής Λίτσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Το προχθεσινό φιλόδοξο σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για επενδύσεις 30 δισ. ευρώ περιλάμβανε ένα δισ. ευρώ για τη δημιουργία της νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs. Οι αντιδραστήρες αυτοί είναι φθηνότεροι στην κατασκευή τους από ό,τι τα συμβατικά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται ασφαλέστεροι από τους 58 αντιδραστήρες που διαθέτει ήδη η Γαλλία.

Πόσο ασφαλής μπορεί ωστόσο να είναι οποιαδήποτε παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, με δεδομένο το σχετικά πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα το 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας; Ένα ατύχημα το οποίο δεν αφορούσε την «καθυστερημένη» πρώην ΕΣΣΔ -βλέπε Τσέρνομπιλ- ούτε το κατασκευασμένο επίσης επί «υπαρκτού σοσιαλισμού» πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη γειτονική μας Βουλγαρία, αλλά την Ιαπωνία, μία από τις επτά πιο ανεπτυγμένες χώρες στον­ κόσμο (G7).

Η απόφαση Μακρόν για ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές υποσχέσεις της προεδρίας του πως σκοπεύει να κλείσει 14 πυρηνικούς αντιδραστήρες και να περιορίσει τη συνεισφορά της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα από 75% στο 50% έως το 2035.

Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που παράγει το 70% του ηλεκτρικού της ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια. Μόνο οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερη πυρηνική ενέργεια, αλλά έχουν πενταπλάσιο πληθυσμό από τη Γαλλία. Η Κίνα παράγει περίπου την ίδια ποσότητα πυρηνικής ενέργειας με τη Γαλλία, αλλά με πληθυσμό είκοσι φορές μεγαλύτερο.

Ο Μακρόν επέλεξε έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές να αναβαθμίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, ελπίζοντας, πρώτον, πως η ενεργειακή κρίση θα κάμψει τους δισταγμούς της κοινής γνώμης και, δεύτερον, πως θα προλάβει πλειοδοσία για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την άκρα δεξιά. Ο Ερί Ζεμούρ, νέο ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς, που δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, έγραφε πρόσφατα στο περιοδικό Le Point: «Δεν θέλω η χώρα μας να απολέσει την ενεργειακή της κυριαρχία με πρόσχημα την αντιγραφή της παράλογης ενεργειακής μετάβασης από τη Γερμανία».

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες απειλούν επίσης να φέρουν τον Μακρόν αντιμέτωπο με το Βερολίνο, που, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, έχει εξαγγείλει το κλείσιμο των πυρηνικών του εργοστασίων.

Παράλληλα ο Μακρόν θέλει να μετατρέψει τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε εξαγώγιμο προϊόν για χώρες που αναζητούν νέες χαμηλών ρύπων ενεργειακές πηγές, προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους για μηδενικές εκπομπές.