Κόσμος
Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 15:26

Ουκρανία: Ο αναλυτής που είχε προβλέψει την άνοδο του Ζελένσκι προβλέπει τώρα την πτώση του

Την πτώση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προβλέπει Ουκρανός περιφερειακός αναλυτής, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός όταν προέβλεψε την απίθανη άνοδό του.

Την πτώση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προβλέπει Ουκρανός περιφερειακός αναλυτής, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός όταν προέβλεψε την απίθανη άνοδό του.

Ο Ζελένσκι, που υποδύθηκε έναν δάσκαλο ο οποίος γίνεται πρόεδρος σε μια κωμική σειρά για την τηλεόραση, εκλέχτηκε όντως πρόεδρος τον Απρίλιο. Αυτό τον μήνα το κόμμα του κέρδισε επίσης τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στις πρόωρες εκλογές.

Ο Βίκτορ Μπομπιρένκο, ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος που είναι επικεφαλής ενός think tank για την τοπική διακυβέρνηση στη βόρεια πόλη Σούμι, ήταν πιθανόν ο πρώτος που προέβλεψε την άνοδο του Ζελένσκι και δημοσίευσε την πρόβλεψή του αυτή στο κύριο άρθρο μιας εφημερίδας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Σήμερα πιστεύει ότι ο Ζελένσκι θα καταψηφιστεί από τους ψηφοφόρους σε πέντε χρόνια και η δημοτικότητά του θα αγγίξει μονοψήφιο αριθμό.

Αν προηγουμένως ο Ζελένσκι, 41 ετών, «ήταν απλώς ένας καλλιτέχνης που υποδυόταν ένα ρόλο, τώρα μετατρέπεται... από ένα αγόρι σε κάποιον που συνειδητοποίησε το είδος της εξουσίας που έχει», δήλωσε ο Μπομπιρένκο στο πρακτορείο Reuters.

«Και αυτή η εξουσία βρίσκεται στο ότι ο ουκρανικός λαός πιστεύει σε ένα θαύμα. Δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία∙ βλέπουμε τηλεόραση. Στην τηλεόραση είδαν ένα είδωλο στο οποίο τώρα προσεύχονται», είπε.

Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 73% και το κόμμα του κέρδισε το 43% των ψήφων την περασμένη εβδομάδα, όμως ο «Ζελένσκι σε δύο-τρία χρόνια θα έχει ένα ποσοστό 8-10%», προέβλεψε ο Μπομπιρένκο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters