Κόσμος
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 08:06

Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών

Περίπου 3.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους τζιχαντιστές, παραδόθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που συνεχίζουν στην προέλασή τους προς το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας.

Περίπου 3.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους τζιχαντιστές, παραδόθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που συνεχίζουν στην προέλασή τους προς το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας.

Από το αυτοανακηρυγμένο το 2014 «χαλιφάτο» σε αχανείς εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ που είχαν κυριεύσει δεν απομένει σήμερα στα χέρια των τζιχαντιστών του Ι.Κ. παρά ένα μικρό τμήμα του χωριού Μπαγούζ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η ήττα τους θα σημάνει το τέλος της εδαφικής υπόστασης του «χαλιφάτου», σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο κυρίως συμβολισμού.

Οι ΣΔΔ, συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών, διεξάγουν από τον Δεκέμβριο επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον του τελευταίου οχυρού του Ι.Κ., με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η απρόσμενη αποκάλυψη της παρουσίας πολλών αμάχων στον θύλακα, κυρίως μελών οικογενειών των τζιχαντιστών, «φρέναρε» την προέλασή τους. Παρότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή, στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβώς απομένουν.

Ο Κίνο Γκαμπέριαλ, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένει ότι οι μάχες θα διαρκέσουν «μια ως δύο ημέρες» ακόμη.

«Ο αριθμός των μελών του Ισλαμικού Κράτους που παραδόθηκαν από χθες (Δευτέρα) το βράδυ έφθασε τις 3.000. Τρεις γυναίκες [της μειονότητας των] Γεζίντι και τέσσερα παιδιά διασώθηκαν», ανέφερε μέσω Twitter ο Μουστάφα Μπάλι, άλλος εκπρόσωπος των ΣΔΔ. Περίπου 400 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί ήδη νωρίτερα προχθές Δευτέρα από το τελευταίο κομμάτι εδάφους στα χέρια των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την κουρδοαραβική συμμαχία.

Την Τρίτη, ένας διοικητής μονάδας των ΣΔΔ, είχε γνωστοποιήσει ότι οι μάχες διακόπηκαν για να ανοίξει διάδρομος ώστε να γίνουν παραδόσεις και απομακρύνσεις.

«Μερικές εκατοντάδες ξένοι τρομοκράτες παραμένουν» στο εσωτερικό του θύλακα, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο Σον Ράιαν. Πρόκειται για μαχητές «που έχουν αποφασίσει να μείνουν, να πολεμήσουν ως το τέλος», πρόσθεσε.

Στο πεδίο, έπειτα από μια παροδική ηρεμία στο μέτωπο στη διάρκεια της ημέρας, τα πυρά πυροβολικού και οι αεροπορικές επιδρομές ξανάρχισαν νωρίς το βράδυ, όπως μετέδωσε μια ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου. Ένα από τα μέλη της ομάδας κοντά στη γραμμή του μετώπου άκουσε τους κινητήρες των αεροσκαφών και αμέσως μετά αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Το ηθικό των μαχητών των ΣΔΔ είναι υψηλό, διαβεβαίωσε ο διοικητής μιας από τις μονάδες τους. «Θα μπούμε δυνατά» στον τελευταίο τομέα που κατέχουν ακόμη οι τζιχαντιστές, είπε.

Η επανάληψη των βομβαρδισμών ακολούθησε δυο συνεχόμενα βράδια ασταμάτητου σφυροκοπήματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μαχητές του Ι.Κ., σύμφωνα με στελέχη των ΣΔΔ.

Οι μαχητές του Ι.Κ. διασπείρονται στην έρημο, από όπου εξαπολύουν φονικές επιθέσεις. Το βράδυ της Δευτέρας, η οργάνωση κάλεσε - με ένα βίντεο που διένειμε μέσω των διαύλων προπαγάνδας της - τους μαχητές της να δείξουν «επιμονή» διότι «η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή από τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Χολ, βορειότερα, όπου πλέον βρίσκονται πάνω από 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που πάντως διαπιστώνει μείωση των αφίξεων. Κατά την ίδια πηγή, από τον Δεκέμβριο τουλάχιστον 113 άνθρωποι, τα δύο τρίτα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν καθ' οδόν προς τον καταυλισμό ή μετά την άφιξή τους σ' αυτόν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA