Κόσμος
Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 10:16

Αποχώρηση ΗΠΑ από τη Συρία σχεδιάζει ο Τραμπ

Την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ σε σύντομο χρόνο από τη Συρία δήλωσε σε συμβούλους του ότι επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, άποψη που ενδέχεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι θεωρούν ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει.

Την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ σε σύντομο χρόνο από τη Συρία δήλωσε σε συμβούλους του ότι επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, άποψη που ενδέχεται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι θεωρούν ότι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει τελειώσει.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συσκεφθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για να συζητήσει την υπό την Ουάσινγκτον εκστρατεία κατά του Ι.Κ. στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την Παρασκευή το άρθρο της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ ζήτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παγώσει πόρους μεγαλύτερους των 200 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζοντας για την ανοικοδόμηση της Συρίας για όσο διάστημα η κυβέρνησή του επανεξετάζει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην εμπόλεμη χώρα.

Πάγωμα πόρων για ανοικοιδόμηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να παγώσουν οι πόροι, αφού διάβασε άρθρο στον Τύπο το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα δεσμεύθηκαν να παράσχουν επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τη σταθεροποίηση των περιοχών που έχουν ανακαταληφθεί από το Ι.Κ., σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε ανακοινώσει το ποσό αυτό σε διάσκεψη του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ι.Κ. που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε εξάλλου στη διάρκεια ομιλίας του από το Ρίτσφιλντ του Οχάιο την Πέμπτη ότι έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία.

«Θα αποχωρήσουμε από τη Συρία πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. «Ας αφήσουμε άλλους να τη φροντίσουν τώρα. Πολύ σύντομα, πολύ σύντομα αποχωρούμε», πρόσθεσε. «Θα επιστρέψουμε στη χώρα μας, όπου ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε αντίθεση με την πρόθεση της Γαλλίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό.

Κίνδυνος «αναγέννησης» του ISIS;

Αν και το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το Ι.Κ. έχει χάσει περίπου το 98% των εδαφών που κατείχε στο Ιράκ και τη Συρία, Αμερικανοί αξιωματικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές ενδέχεται να ανακαταλάβουν τις απελευθερωμένες περιοχές, αν δεν σταθεροποιηθούν. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν τον Ντ. Τραμπ.

Την Παρασκευή, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκαν από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Συρία. Είναι οι πρώτοι στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ι.Κ. που σκοτώνονται ή τραυματίζονται το 2018.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Τραμπ διερωτάται για ποιο λόγο οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία, τώρα που φαίνεται ότι το Ι.Κ. ηττάται.

«Μόνιμη βάση του Ιράν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «μόλις το Ι.Κ. και τα υπολείμματά του έχουν εξολοθρευτεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν από άλλες χώρες στην περιοχή να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας», επεσήμανε Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, τόνισε.

Δεύτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ τού έχουν πει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη Συρία σε μικρούς αριθμούς για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που έχουν αποσπαστεί από τους ισλαμιστές θα παραμείνουν ασφαλή και να φροντίσουν ότι η χώρα δεν θα μετατραπεί σε μόνιμη βάση του Ιράν.

Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters