Κόσμος
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 08:45

Ο Μακρόν «νικητής» στο πρώτο ντιμπέιτ εν όψει των γαλλικών εκλογών

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις των ψηφοφόρων στο χθεσινό, πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις των ψηφοφόρων στο χθεσινό, πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε κυριότερους υποψήφιους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 29% των τηλεθεατών βρήκαν πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ήρθαν στην τρίτη θέση. Τελευταίος στις προτιμήσεις ήρθε ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν.

Στο μαραθώνιο ντιμπέιτ, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, οι πέντε υποψήφιοι τοποθετήθηκαν για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη Γαλλία, όπως η τρομοκρατία, η εργασία και η θέση της χώρας στην Ευρώπη, ενώ οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, ο Μακρόν και η Λεπέν αντάλλαξαν βέλη κυρίως για την μετανάστευση και την Ευρώπη χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, να υπάρξουν νοκ-άουτ χτυπήματα από κανέναν εκ των υποψηφίων.

«Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας. Μακρόν και Λεπέν συγκρούστηκαν και για το «μπουρκίνι», το μαγιό που φορούν πολλές μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε ότι θα αλλάξει την παραδοσιακή διχαστική πολιτική εικόνα της χώρας, ενώ η Λεπέν είπε ότι επιθυμεί μια Γαλλία που δεν θα είναι μια «δυσδιάκριτη περιοχή» της Ε.Ε. ή υποταγμένη στη Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στη μετανάστευση. Ο Φιγιόν είπε ότι αν εκλεγεί θα γίνει ο πρόεδρος της «εθνικής ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το BBC, ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις για πολλούς λόγους: υποστήριξε ότι το μπουρκίνι είναι «ζήτημα δημόσιας τάξης» και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν. Είπε επίσης πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να λάμψει στην περίπτωση «συγκεκριμένων προεδρικών υποψηφίων», αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν.

Στο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπέν τάχθηκε υπέρ μιας «οικονομίας πατριωτικού τύπου» και μέτρων προστατευτισμού υπερ των γαλλικών εταιρειών, ενώ ο Φιγιόν σχολίασε ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν «οικονομικό χάος».

Η χθεσινή τηλεμαχία και οι άλλες δύο που θα ακολουθήσουν εν όψει του πρώτου γύρου των εκλογών στις 23 Απριλίου θεωρούνται κομβικής σημασίας για τις εκλογές, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται σε σχεδόν 40%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC