Πολιτιστικά
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 16:34

Ιωάννινα: Παρουσίαση της υποψηφιότητας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

Τον φάκελο υποψηφιότητας «Ιωάννινα - Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» παρουσίασε χθες  το απόγευμα, η ομάδα των Ιωαννίνων με επικεφαλής τον δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, ενώπιον της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Τον φάκελο υποψηφιότητας «Ιωάννινα - Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» παρουσίασε χθες  το απόγευμα, η ομάδα των Ιωαννίνων με επικεφαλής τον δήμαρχο, Θωμά Μπέγκα, ενώπιον της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Σε δήλωσή του αναφορικά με την παρουσίαση, ο δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε:

«Κάναμε μια πολύ σοβαρή παρουσίαση της υποψηφιότητας “Ιωάννινα  - Ήπειρος”,  που βασίζεται στην ποιότητα, το μέτρο και τον ρεαλισμό.

Αναδείξαμε αφενός τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και αφετέρου παρουσιάσαμε μια σοβαρή οικονομική τεκμηρίωση υλοποίησης της πρότασής μας, που βασίζεται στις ρεαλιστικές οικονομικές δυνατότητες και την οικονομική υγεία του δήμου Ιωαννιτών.

Καταλήξαμε, υπογραμμίζοντας ότι τα Γιάννενα είναι η μοναδική από τις υποψήφιες πόλεις, που εκπροσωπεί όλο το γεωγραφικό τόξο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Υπάρχει σε όλους μας αίσθημα ικανοποίησης από την παρουσίαση, αλλά και αγωνίας για την κρίση της επιτροπής.

Δεν είναι τώρα η ώρα να λέμε πολλά λόγια, παρά να ευχόμαστε το καλύτερο για τα Γιάννενα και την Ήπειρο».

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης και των 14 υποψήφιων πόλεων, η  12μελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (απαρτίζεται από 2 Έλληνες και 10 εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού θα ανακοινωθεί η βραχεία λίστα της προεπιλογής, που θα περιλαμβάνει έως τέσσερις πόλεις, μεταξύ των οποίων θα συνεχιστεί η μάχη της διεκδίκησης για την υποψηφιότητα που θα κατακτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.   

Ο θεσμός καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη

Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.
Η ιδέα είναι ελληνική. Ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985. Στην πορεία του χρόνου αποδείχθηκε ότι ο θεσμός έχει αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό αντίκτυπο με πολύ θετικά αποτελέσματα στις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις φορές: Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006.  

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μία πόλη των δύο κρατών - μελών που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα της νέας Απόφασης  445 του 2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το έτος 2021, τα δύο κράτη - μέλη που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία.

Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην αίτησή της.

naftemporiki.gr