Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Φτάνουμε στα όριά μας

Την κατάρτιση ενός πυροσβεστικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος ζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας ότι οι αντοχές της Ελλάδα εξαντλούνται.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Politico και προσθέτει: «Βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ‘πυροσβεστικό σχέδιο’, ένα σχέδιο Β΄, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση».

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια».

«Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός απαντά: «Ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Όπως διευκρινίζει «πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)», ενώ για την Αλβανία ζητεί καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογραμμίζει.

Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός τονίζει την πρόθεσή του να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. «Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κοιτά προς τα εμπρός. Mία χώρα που θα αναπτύσσεται -όπως πιστεύουμε- με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις» αναφέρει.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό», παρατηρεί για να υπογραμμίσει: «Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό».