Skip to main content

Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση Μιτσκόσκι – «Θα αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω»

Στον απόηχο των δηλώσεων της νέα προέδρου Σιλιάνοφσκα

«Περιμένω ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα θα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία και το μακεδονικός, γιατί σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει καμία παραβίαση», δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, προχωρώντας σε νέα πρόκληση.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» τη στάση της νέας προέδρου.

Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι πρόκειται για συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί.

«Υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο να διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας»

Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, ανέφερε: «Χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια, και αντί να γυρίζουμε πίσω ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, τους καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό».

Απτόητη η Σιλιάνοφσκα: «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ την ονομασία “Μακεδονία”»

«Περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», σχολίασε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 12 Μαΐου, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία».

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί το συντομότερο δυνατό, όπως είπε, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, της εκπαίδευσης κ.α.

SZ: H Σιλιάνοφσκα ήξερε τι έκανε λέγοντας «Μακεδονία»