Skip to main content

Έγκριση του αιτήματος παράτασης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ζητεί ο Β. Αποστόλου

Κάλεσμα στην Κομισιόν «να ανταποκριθεί, επιτέλους, στο αίτημα για παράταση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης» απευθύνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε σχετική δήλωση καλεί την Ε.Ε. «να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να αντιμετωπίσει με διάθεση αλληλεγγύης την ανάγκη της χώρας μας για επενδυτική κινητοποίηση στον αγροτικό τομέα».

Ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι έθεσε το θέμα παράτασης του ΠΑΑ 2007 – 2013 από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι η κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που εμποδίζουν την επενδυτική δραστηριότητα θα οδηγούσαν, στο τέλος του 2015, σε απώλεια των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, σε μια περίοδο μάλιστα που τα κονδύλια αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την ελληνική αγροτική οικονομία».

Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής είχε επιδιώξει τις κατάλληλες συμμαχίες με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη και είχε εν τέλει δημιουργηθεί ένα «μπλόκ» 17 χωρών που υποστήριζαν το αίτημα.

Απαριθμεί, τέλος, τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε:

1.      Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (ΕΕΓ) στις 9 Φεβρουαρίου, θέσαμε το θέμα, με αρνητική απάντηση από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής.

2.        Στις 27 Μαρτίου καταθέσαμε μαζί με την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία νέο γραπτό κοινό αίτημα, με συνυπογραφή 11 κρατών μελών: (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ελλάδα, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία) και με την προφορική υποστήριξη από άλλα έξι: Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λουξεμβούργο. Η Επιτροπή ήταν αρχικά απόλυτα αρνητική και στο νέο αίτημα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα. Οι υπουργοί των 4 κρατών μελών που είχαμε την πρωτοβουλία αντικρούσαμε τα επιχειρήματα της Επιτροπής και τελικά 17 αντιπροσωπείες υποστήριξαν το αίτημα, ενώ κανένα ΚΜ δεν πήρε το λόγο για να αντιταχθεί. Έτσι, η Επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχθεί την «ισχυρότατη πολιτική υποστήριξη και τον προφανή βαθμό αλληλεγγύης» και δήλωσε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Επίτροπο.

3.        Στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας της 5 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε και πάλι την παράταση, έγινε όμως τροποποίηση του εφαρμοστικού κανονισμού, με την οποία αυξάνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ των αξόνων των ΠΑΑ και προσαρμόζονται ορισμένες προθεσμίες.

4.        Για το θέμα της παράτασης είχα δύο συναντήσεις με τον Επίτροπο Γεωργίας (στις 21 Απριλίου και στις 16 Ιουνίου), και έγινε ανταλλαγή σχετικών επιστολών. Είχαμε στείλει επίσης σημειώματα για υποστήριξη του θέματος στον Έλληνα Επίτροπο και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές που ασχολούνται με αγροτικά θέματα (κ. Γλέζος και κ. Κεφαλογιάννης), ενώ επισκέφθηκα για το θέμα αυτό τους Έλληνες ευρωβουλευτές στα Γραφεία τους, στο Ε. Κοινοβούλιο.  

5.        Πέραν της συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο, στις 16 Ιουνίου έκανα για το θέμα της παράτασης και νέα προφορική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με τον Επίτροπο Χόγκαν να απαντά και πάλι αρνητικά.