Skip to main content

Ελλάδα και Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, τονίζουν Αλ. Τσίπρας – Σκα Κέλερ

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, για τις οποίες χρειάζεται μια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και προοδευτική απάντηση, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και η ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Σκα Κέλερ, κατόπιν της σημερινής τους συνάντησης, στην Αθήνα.

Πιστεύουμε, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης ενός αγώνα για μια πιο κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη οικονομία που σέβεται τους ανθρώπους και τη φύση, και άρα να πρωτοστατήσει σε ένα κοινωνικό – περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων, υπογραμμίζουν ότι εάν η Ευρώπη θέλει να είναι συνεπής με τις ιδρυτικές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη και δίκαιη αντιμετώπιση.

Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, συνέχισαν, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί αυτό το ζήτημα μόνη της. «Απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για τη στέγαση των προσφύγων, ειδικά στα νησιά, όπως επίσης για τη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική  χώρα, ενώ κάνουμε επίσης έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να μοιραστούν αυτή την ευθύνη με πνεύμα αλληλεγγύης» εξηγούν.

Σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τονίζουν ότι « Ελλάδα έχει μεγάλο δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που θέλουμε να αξιοποιηθεί» και σημειώνουν ότι αυτό θα είναι μια σημαντική συμβολή εν όψει της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα.