Skip to main content

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός μέχρι το τέλος του έτους

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τη λεγόμενη «στροφή στην κοινωνία» να δίνει τον τόνο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον όσο διαρκούν «τα μπάνια του λαού», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις εντός του Αυγούστου.

Καμβάς πάνω στον οποίο οι αποφάσεις αυτές θα δώσουν τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων για την κυβέρνηση είναι «το πέρασμα στη μετά κρίση εποχή». Το «φλερτ» με τους πολίτες ξεκίνησε με τον νέο εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, συνεχίστηκε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τρίτη στάση, μέσω του συνεδρίου του κόμματος το Φθινόπωρο, θα είναι το «άνοιγμα στη λαϊκή βάση που στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση».

Παρά τις κάκιστες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι η στοίχιση των κομμάτων αυτών πίσω από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αφήνει ελεύθερο το χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας «για να κάνει παιχνίδι η κυβέρνηση».

Ενισχυτικά στο παραπάνω σενάριο, ο πρωθυπουργός ενισχύει τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ήδη και εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Φ. Ολάντ θα συγκαλέσει στις 25 Αυγούστου νέο στρογγυλό τραπέζι με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες Ρέντσι, Κόστα, Γκάμπριελ, Πιτέλα, Σουλτς και φυσικά από το τραπέζι αυτό δεν θα λείπει ο Αλ. Τσίπρας. 

Στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η Αθήνα να γνωρίζει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τουλάχιστον για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Αυτό μπορεί να «βοηθήσει» στις διαπραγματεύσεις ώστε τον Οκτώβριο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όπως επιθυμεί το Μαξίμου.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι τόσο το Brexit όσο και η παραδοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, περί «λαθών» σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, θα αμβλύνουν τις απαιτήσεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Μια πρώτη εικόνα θα έχει η κυβέρνηση στις συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο.

Ο Πρωθυπουργός πάντως, εμμέσως πλην σαφώς, έστειλε μήνυμα στο Ταμείο από την Πάρο στη σύσκεψη με τους φορείς του νησιού χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη»την επιμονή των θεσμών κατά τη διαπραγμάτευση, για τον ΦΠΑ στα νησιά αν και, όπως είπε,«έχουν αναγνωρίσει λάθη, όπως το ΔΝΤ έπραξε προχθές και με σαφήνεια».

Η κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να εκπέμπει ένα κλίμα ηρεμίας όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με συνεργάτες του Πρωθυπουργού να σημειώνουν ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα την Τετάρτη για τα εργασιακά δεν έγιναν ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων.