Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επανάλεβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ειδικότερα πως στον τουρισμό τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων ανέφερε ότι το β’ τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

Είπε ακόμη ότι το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία. Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.

Ανέφερε ακόμη ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πόλη, διευκρινίζοντας πως η αλλαγή συντίσταται στο γεγονός ότι προχώρησαν μεγάλα έργα στην περιοχή, που είχαν γίνει «ανέκδοτο» για πολλά χρόνια, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, στους κάθετους άξονες στην Εγνατία οδό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στο Λιμάνι.

Αναφέρθηκε επίσης στη λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στην πόλη, στο οποίο και έγινε η συνάντηση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των φορέων κατέβαιναν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποϊδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ένα κρίσιμο θέμα και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες είναι αυτή που θα κρίνει την προσπάθεια.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να θέτουν τα αιτήματα σχετικά με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.