Skip to main content

Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Συζητήθηκε η περικοπή των τριών δώρων των συνταξιούχων

Συζητήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο εάν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα και θερινής άδειας στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου».

Το θέμα οδηγήθηκε προς τελική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει την κατάργηση αντισυνταγματική σε αντίθεση με τον Άρειο Πάγο που είχε αποφανθεί ότι είναι συνταγματική.

Η εισηγήτρια σύμβουλος Επικρατείας, Ειρήνη Σταυρουλάκη διατύπωσε την άποψη ότι  τα δυο ανώτατα δικαστήρια επιλήφθηκαν επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων θέτοντας με αυτό τον τρόπο θέμα παραδεκτού.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση που αφορούσε μερίσματα επιδομάτων εορτών και αδείας, ενώ το ΣτΕ κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά με τις περικοπές κύριων συντάξεων.

«Θα πρέπει επομένως να ερευνηθεί εάν το μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος δύναται να θεωρηθεί φορέας επικουρικής ασφάλισης όμοιος με εκείνους, για τους οποίους έκρινε το ΣτΕ και εάν επομένως τίθεται στις δυο αποφάσεις (σ.σ.: του ΣτΕ και του Α.Π.) το ίδιο ζήτημα ή εάν αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφαλίσεως, στους οποίους αφορούσε η κάθε απόφαση, ήταν τέτοιας φύσεως, ώστε να καθίσταται διαφορετικό το κριθέν με αυτές ζήτημα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σταυρουλάκη.

Η τοποθέτηση της εισηγήτριας προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων των συνταξιούχων, οι οποίοι υποστήριξαν πως το ΑΕΔ πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του παραδεκτού και να εισέλθει στην ουσία που αφορά στη συνταγματικότητα καθώς, όπως υπογράμμισαν, τα δύο δικαστήρια ερμήνευσαν τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

«Οι τραπεζοελλαδίτες θα είναι οι μόνοι συνταξιούχοι που δεν θα έχουν δικαιωθεί» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι των συνταξιούχων.

Οι δικηγόροι της Τράπεζας και του ΕΦΚΑ,  συντάχθηκαν με την άποψη ότι δεν υπάρχει αντίθετη ερμηνεία του ίδιου νομοθετικού πλαισίου χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, ορθή την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας των επίμαχων περικοπών.

9 χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έχει κρίνει αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων   των επικουρικών συντάξεων    που έγιναν το 2012,  το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε  ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.