Skip to main content

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία, χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λε Πεν και Σαλβίνι

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι το πρότυπο που όλοι γύρω μας θέλουν να ακολουθήσουν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στο συνέδριο της Ν.Δ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία, που βρίσκει λύσεις για να ξεπερνάει τις κρίσεις. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λόγια του αέρα, ούτε κηρύγματα μίσους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. στο Ζάππειο.

Μιλώντας για τα «συμπεράσματα και διδάγματα» από την ιστορική πορεία της Ε.Ε. και της Ελλάδας ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «η Ευρώπη χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λε Πεν και Σαλβίνι, ούτε και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν που τους ξέρουμε και ξέρουν ότι τους ξέρουμε».

Αναφερόμενος στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου, ο κ. Σχοινάς επισήμανε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο μέρος όπου υπογράφθηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε μία συγκυρία, όχι μόνο για να γιορτάσουμε τα 50χρονα της δημοκρατίας και του κόμματός μας, αλλά και 45 χρόνια μετά από τις πρώτες άμεσες καθολικής ψηφοφορίας εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Βρισκόμαστε εδώ 20 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη διεύρυνση της Ε.Ε. Βρισκόμαστε εδώ μαζί 15 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στην απαξίωσή της στον διεθνή περίγυρο και 5 μόλις χρόνια από την επάνοδο της Ελλάδας στο προσκήνιο με μια χωρίς προηγούμενο επιτυχημένη πορεία ανάταξης της χώρας που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κ. Μητσοτάκης. Από αυτές τις κρίσιμες χρονικές στιγμές και μέσα σε αυτή την πορεία προκύπτουν και συμπεράσματα και διδάγματα» σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «ζούμε την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας στην ιστορία του ελληνικού έθνους σε μια χώρα που βίωσε αυταρχισμό, κατοχή, δικτατορία, εμφύλιο πόλεμο». Όπως υπογράμμισε, «η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί την αποτελεσματική ασπίδα προστασίας των εθνικών μας δικαίων, από την ασφάλεια στα σύνορα, μέχρι τη συνοχή της κοινωνίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μας καθιστά μια ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και λογικής στα δυτικά Βαλκάνια όπου ο ρόλος μας κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ».

«Η σημερινή Ελλάδα, η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι το πρότυπο που όλοι γύρω μας θέλουν να ακολουθήσουν. Είμαστε αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν μια μέρα να γίνουν». Παράλληλα όπως σημείωσε, «η Ευρώπη μεγάλωσε γίνεται ολοένα και πιο δυνατή και ολοένα και πιο ασιθητή ως μία δύναμη καλού, ως μία όαση λογικής σε έναν κόσμο όπου οι παράφρονες προσπαθούν να πάρουν το πάνω χέρι».

Εστιάζοντας στα διδάγματα, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη» και πως «οι εχθροί της Δημοκρατίας θέλουν μία ρεβάνς για όσα έζησαν τα τελευταία 50 χρόνια». «Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα αγωνιστούμε για τον τρόπο ζωής μας για το μοντέλο που υπερασπιζόμαστε υπεύθυνα, θεσμικά, με τη δύναμη του Νόμου όχι με τον νόμο της δύναμης, στο δημόσιο διάλογο, στο Κοινοβούλιο, στο Διαδίκτυο, στα σύνορά μας» πρόσθεσε.

Το δεύτερο δίδαγμα, συνέχισε είναι πως «νικήσαμε τους ακραίους στις κάλπες, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε». «Ζήσαμε στο πετσί μας πώς είναι όταν κατακτήσεις γενεών απειλούνται από τον άκρατο λαϊκισμό και το εκρηκτικό μείγμα ανικανότητας και ανευθυνότητας. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να αφήσουμε τους λαϊκιστές να σύρουν το μέλλον μας στην άβυσσο. Είμαστε το τελευταίο ανάχωμα απέναντί τους» συμπλήρωσε.

Το τρίτο δίδαγμα που προκύπτει, όπως είπε, είναι ότι «η Ευρώπη φτιάχνεται, δεν προκύπτει: Το αποδείξαμε περίτρανα απέναντι σε πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Με το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού, το πιστοποιητικό κινητικότητας, τη γενναία στάση μας στον Έβρο, την πρόταση για το κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο. Τώρα πια μάθαμε και ξέρουμε. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία, που βρίσκει λύσεις για να ξεπερνάει τις κρίσεις. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται λόγια του αέρα, ούτε κηρύγματα μίσους. Η Ευρώπη χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λε Πεν και Σαλβίνι, ούτε και τους εγχώριους φίλους του Πούτιν που τους ξέρουμε και ξέρουν ότι τους ξέρουμε».

Κλείνοντας την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε πως «σε λίγους μήνες ανοίγει νέος πολιτικός κύκλος στην Ευρώπη». «Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να σταθούμε απέναντι στις πολλές και σύνθετες προκλήσεις. Στην ανάγκη για μια ισχυρή Ευρώπη της Άμυνας και της Ασφάλειας, που δεν θα χρειάζεται την ομπρέλα που κρατάνε άλλοι για εμάς. Θα πορευτούμε με έναν πρωθυπουργό, που απεχθάνεται τις εύκολες λύσεις, που διαμορφώνει δεν ακολουθεί, με ευρωπαϊκές συμμαχίες, με την Ευρώπη δίπλα μας, ασπίδα και δόρυ μας, αρωγό και συμπαραστάτη μας. Μαζί δυνατοί, ικανοί και αποφασισμένοι» κατέληξε.

naftemporiki.gr

Ενημερωθείτε λεπτό προς λεπτό για το συνέδριο της Ν.Δ. ΕΔΩ.