Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: Γ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντώνται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες

Φωτ. Χ/ Υπουργείο Εξωτερικών

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, εντός της ημέρας στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι να προετοιμάσουν τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καθορίσουν την ατζέντα, ημερομηνίες αλλά και το πλαίσιο της επίσκεψης.

Τον Μάιο η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα γίνεται σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει την αίγλη του στο εσωτερικό μετά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει εάν αυτό το περιβάλλον είναι δυνατόν να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όμως υπάρχει ανοικτό και το θέμα αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις που αναμένεται να μπει στο «τραπέζι» στην επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Απρίλιο.

Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος έχουν στείλει το μήνυμα ότι τα ευρωτουρκικά μπορούν να εξελιχθούν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Τον Απρίλιο τα ΜΟΕ

Επιπλέον, στις 22 Απριλίου τουρκική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Αθήνα, θα λάβουν χώρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (ΜΟΕ).

Σημειώνεται ότι Ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στην Άγκυρα την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, όπου διεξήχθησαν συνομιλίες με την αντίστοιχη της Τουρκίας.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα και στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και άλλοι αξιωματούχοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ.

Επιπλέον, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Αλλά και στις 15 Απριλίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος, θα διεξαχθούν οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα.

«Μεγάλο αγκάθι παραμένει η ΑΟΖ»

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει τον Μάιο με τον Τούρκο πρόεδρο, τόνισε ότι «αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε».

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».