Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις»

(REUTERS/Yves Herman)

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για τις ευρωτουρκικές σχέσεις από τις Βρυξέλλες

Στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν υπάρξει συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δήλωσε πως «εκτιμώ ότι θα υπάρξει συζήτηση», αλλά όπως υπογράμμισε «να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο».

«Θα βλέπαμε θετικά να συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις»

Πιο αναλυτικά, απαντώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε πως «υπάρχει ένα κεφάλαιο για τις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά».

«Δεν είμαστε αφελείς»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε ήπιους τόνους μεν, αλλά αναφέρθηκε και εχθές στην γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της τελετής ένταξης των τριών ελικοπτέρων Romeo, του Πολεμικού Ναυτικού.

MH-60 Romeo: Στη «φαρέτρα» της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα (βίντεο, φωτογραφίες)

Συγκεκριμένα κατά την ομιλία του δήλωσε «παρά την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι οι εξ ανατολών γείτονες μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Δεν θα είμαστε αφελείς. Μένουμε προσηλωμένοι πάντοτε στην πυξίδα που δείχνει την ειρήνη και το Διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα θα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων».

«Η Ε.Ε. να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση»

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να εξετάσει η Ε.Ε. την έκδοση ευρωομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση υπογράμμισε.

«Να εξετάσουμε νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών»

«Είναι σαφές πως αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να περιβάλουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο τις φιλόδοξες διακηρύξεις μας σχετικά με την ανάγκη της Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών», πρόσθεσε.