Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. να εκδώσει ευρωομόλογα αποκλειστικά για την αμυντική της θωράκιση

(REUTERS/Johanna Geron)

«Αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει θωρακισμένη πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών»

Την ανάγκη να εξετάσει η Ε.Ε. την έκδοση ευρωομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Να εξετάσουμε νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών»

«Είναι σαφές πως αν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Όπως σημείωσε, «έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να περιβάλουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο τις φιλόδοξες διακηρύξεις μας σχετικά με την ανάγκη της Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

(REUTERS/Johanna Geron)

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε κατά την άφιξή του στον χώρο της Συνόδου πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου «διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας» και πως τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση.

«Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας»

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία επανέλαβε πως «η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη που παρέχει στη χώρα προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή». «Τα ζητήματα αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη την στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς» τόνισε, θυμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα που εδώ και δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών του ΑΕΠ, πράγμα που δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μία ευκαιρία να αρχίσει μία ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά» συμπλήρωσε.

(REUTERS/Yves Herman)

«Η Ελλάδα ζητά κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Να αποθαρρύνουμε το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη Ράφα»

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Γάζα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα αναγνωρίζουν πως αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή». Όπως τόνισε, «η Ελλάδα ζητά επίμονα μία κατάπαυση του πυρός που θα πρέπει να συνοδεύεται με την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς». «Θέλω να πιστεύω πως θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ από το να επιτεθεί στη Ράφα, κάτι που θα προκαλέσει μία ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πράσινη μετάβαση να μη θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής»

O κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στους αγρότες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα. «Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που μπορεί να βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για μία πράσινη μετάβαση που τελικά βραχυπρόθεσμα θα ζημιώσει τους αγρότες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Ελπίζω πως στα συμπεράσματα θα αποτυπωθεί η ανάγκη να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας και να τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη αυτή τη φιλόδοξη πράσινη μετάβαση, με έναν ρυθμό όμως που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής».

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε τέλος ερώτηση για την Τουρκία, εκφράζοντας την εκτίμηση πως θα υπάρξει συζήτηση. «Νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Εμείς κάτι τέτοιο θα το βλέπαμε θετικά» τόνισε.

naftemporiki.gr