Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική πρόοδος στις σχέσεις με την Ινδία, μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

«Η ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης με την Ινδία να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την ευρωπαϊκή πολιτική»

Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρώπης και της Ελλάδας με την Ινδία, αλλά και τα σημαντικά περιθώρια ενίσχυσής τους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

«Η ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ινδία θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο για την ευρωπαϊκή πολιτική» ανέφερε και διαβεβαίωσε: «Βεβαίως αυτό θα το εφαρμόσω στον έσχατο βαθμό σε ό,τι αφορά τη χώρα μου. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν, όμως έχουμε πολύ περισσότερα να επιτύχουμε και η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτόν τον σκοπό».

«Πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και Ινδία»

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία αμοιβαία ευκαιρία, στην οποία η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής, στρατηγικής και πολιτιστικής της εγγύτητας μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την Ε.Ε., αλλά ακόμα και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «από αρχαιοτάτων χρόνων η θέση της Ελλάδας υπήρξε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι, ένας διάδρομος για την ανταλλαγή αγαθών, γνώσης και σοφίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Ινδία αντανακλά την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης της Ελλάδας και της Ινδίας, δυο συμμάχων που μοιράζονται κοινές αξίες και που σήμερα βρίσκονται εγγύτερα από ποτέ, όπως ανέφερε.

Επισήμανε ακόμη πως «η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής» και «συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό». Άρα, όπως παρατήρησε, παρουσιάζει «πολλές ευκαιρίες και έχει πολλά να προσφέρει και για τις δύο χώρες».

Κάλεσμα προς τους Ινδούς επιχειρηματίες

Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα προς τους Ινδούς επιχειρηματίες: «Λέω στους Ινδούς φίλους ότι είμαστε το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα πάει καλά και λέμε στις ινδικές επιχειρήσεις παρακαλώ ελάτε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Ηγετικός παίκτης η Ινδία»

Εστιάζοντας στην πρόοδο της Ινδίας και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, παρατήρησε: «Είστε ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο που πρέπει να γίνει γνωστό». «Σήμερα η Ινδία είναι παγκόσμια δύναμη, ηγετικός παίκτης», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές ομοιότητες και αξίες ενώ αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις. Επ’ αυτού ανέφερε ότι την περίοδο 2015 -2019 «ο λαϊκισμός υποσχέθηκε πολλά και δεν πραγματοποίησε τίποτα και στη συνέχεια η πολιτική άλλαξε». Σήμερα, όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και την ταχύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ ενώ χαρακτηρίζεται ως χώρα της χρονιάς. «Σήμερα είμαι περήφανος που μιλάω σε εσάς για μια διαφορετική Ελλάδα», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία όπως και στις ινδικές στην Ελλάδα όπως αυτή στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης. «Έχουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα μέχρι το 2030», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης – Μόντι: «Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ»

naftemporiki.gr