Skip to main content

Συνεδριάζει την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο – «Αποκαλυπτήρια» του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στόχος το σ/ν να γίνει νόμος του κράτους εντός του Ιανουαρίου - Δ. Μιχαηλίδου: Η αρχή θα γίνει με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, στην επικείμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Κ. Πιερρακάκης: Ανοιχτό σχολείο, ελεύθερο Πανεπιστήμιο, Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση – Το τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων για το 2024

«Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» ανέφερε.

Όπως είπε, στόχος είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά την παρουσίασή του και να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024.

Δ. Μιχαηλίδου: Η αρχή θα γίνει με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια

Μιλώντας για τις επικείμενες αλλαγές η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε σήμερα πως «θέλουμε ένα ανοιχτό συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια» δήλωσε στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, για τα δημόσια Πανεπιστήμια είπε πως η στήριξη της Πολιτείας γίνεται σε δύο επίπεδα: αρχικά σε κτιριακό και σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο εστιών, βιβλιοθηκών, καθημερινότητας των φοιτητών και σε επίπεδο στελέχωσης.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια γνωστοποίησε πως η αρχή θα γίνει με σχολές στην Ευρώπη. «Ξεκινούμε με τις διασυνδέσεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αρχίζουν συμπράξεις ευρωπαϊκών πανεπιστημίων να ανοίγουν στη χώρα μας, να αρχίζουν να γυρίζουν πίσω οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, να μπορέσουμε να γίνουμε πόλος έλξης εκπαιδευτικών» διευκρίνισε.

Η υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως η αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.