Skip to main content

Επίσκεψη Ερντογάν: «Βήμα εμπέδωσης κλίματος διαλόγου» – Οι επαφές του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι «κόκκινες» γραμμές - Π. Μαρινάκης: «Δεν έχουμε ενημέρωση για ενδεχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη»

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στην Αθήνα εν αναμονή της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη. Εν όψει της επίσκεψης και των συνομιλιών που θα έχουν οι ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έθεσε το περίγραμμα του διαλόγου, μίλησε για τις προσδοκίες της Αθήνας, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τις «κόκκινες γραμμές» που βάζει η χώρα μας προσερχόμενη στις συνομιλίες.

«Προσδοκούμε να γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο χωρών για να εμπεδωθεί ένα κλίμα διαλόγου» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τουρκο πρόεδρο.

«Διάλογος χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

«Είναι δεδομένη η διαφορά μας, είναι μία η διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» σημείωσε προσθέτοντας: «Εμείς προσερχόμαστε χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις. Είμαστε πιστοί στις διεκδικήσεις μας, χωρίς να υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε.

«Δεν έχουμε ενημέρωση για ενδεχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «δεν έχουμε ενημέρωση για ενδεχόμενη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Θράκη».

Το πρόγραμμα των επαφών Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, ο κ. Μαρινάκης είπε πως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα θα έχει σηνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας. Θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών.

Επίσκεψη Ερντογάν: «Δρακόντεια» μέτρα – 3.500 αστυνομικοί επί ποδός, ελεύθεροι σκοπευτές και drone

naftemporiki.gr