Skip to main content

Thessaloniki Summit: Βίοι αντίθετοι για Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

INTIME

Nέα δεδομένα που δημιουργεί η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη μετά από σχεδόν 11 χρόνια

Στην άτυπη κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη που διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της αντιπολίτευσης στρέφονται σήμερα τα βλέμματα του 7ου Thessaloniki Summit με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με εντελώς αντίθετο momentum.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν σήμερα τις παρεμβάσεις τους στη σύνοδο υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη μετά από σχεδόν 11 χρόνια.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ανατροπή αυτή είναι αποτέλεσμα της σταθερής ανόδου που σημειώνει το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη (ανέλαβε το κόμμα στο 8,1% και τώρα υπολογίζεται στο 14% – 16%) αλλά και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ  η οποία επιταχύνεται με την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Κασσελάκη.

Αρκετά διαφορετική είναι, όμως, και η εικόνα των δύο ως προς την απήχηση τους στην κοινή γνώμη καθώς ο κ. Ανδρουλάκης υπερβαίνει σε δημοτικότητα τον κ. Κασσελάκη σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου με την «ψαλίδα» μάλιστα μεταξύ τους να ανοίγει συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc η δημοτικότητα του κ. Ανδρουλάκη (θετικές και μάλλον θετικές γνώμες) εκτιμήθηκε στο 32,6% και του κ. Κασσελάκη στο 23,4%. Ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει επίσης καλύτερες «επιδόσεις» από τον κ. Κασσελάκη τόσο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όσο και στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπό του με αμφότερους, βέβαια, να υπολείπονται κατά πολύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πιο σημαντική αναντιστοιχία, όμως, εντοπίζεται στην εικόνα των κομμάτων των οποίων ηγούνται οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης ηγείται ενός κόμματος που διασπάστηκε ήδη μια φορά επί των ημερών του με την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας» και αναμένεται να διασπαστεί και δεύτερη με την αποχώρηση της ομάδας «6+6». Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η μαζική φυγή στελεχών και απλών μελών θα σταματήσει με αυτή τη δεύτερη διαφαινόμενη διάσπαση. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διάγει την πιο ήρεμη εσωκομματική περίοδο των τελευταίων ετών με τον κ. Ανδρουλάκη στο τιμόνι. Όλα δείχνουν επίσης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η σκληρή κόντρα της προεδρικής πτέρυγας με τους διαφωνούντες θα πλήξει σφοδρά και τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αποχώρηση αρκετών βουλευτών. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 45 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32 κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που συνεχισθούν οι αλλεπάλληλες εσωκομματικές κρίσεις το κόμμα του κ. Κασσελάκη δεν είναι καθόλου απίθανο να κινδυνεύσει να υποσκελισθεί από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη και σε όρους κοινοβουλευτικής δύναμης, πριν από τις επόμενες βουλευτικές κάλπες…