Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Η Ελλάδα καταγράφει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη»

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη».

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του απερχόμενου Γραμματέα της ΠΕ Παύλου Μαρινάκη και εξέφρασε την βεβαιότητα του για την επιτυχία της νέας Γραμματέως  Μαρίας Συρεγγέλα. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές. Ο λόγος μας πρέπει να είναι σαφής, ουσιαστικός, αλλά κυρίως μετρημένος», ενώ χαρακτήρισε «επόμενο ορόσημο» τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «στην πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην επούλωση των πληγών μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το έργο μας πλέον είναι δυσκολότερο. Έχουμε πλέον την πολιτική βούληση και το σθένος να δώσουμε τον αγώνα. Αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των εκλογών μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή, αλλά με μεγάλη ευθύνη.»

Τον Δεκέμβριο-όπως είπε- καταβάλλονται το επίδομα θέρμανσης και διπλάσιο ποσό για market pass στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν από πλημμύρες, καθώς και η καταβολή ενίσχυσης από 100 έως 200 ευρώ σε όσους συνταξιούχους αδικεί η προσωπική διαφορά.

Η κυβέρνηση προώθησε 20 νομοσχέδια με στόχο τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και αυξήσεις στο δημόσιο ύστερα από 14 χρόνια, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στο μέχρι στιγμής κυβερνητικό έργο με έμφαση στη δημόσια υγεία, και τόνισε ότι θα γίνουν 6.500 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Το επόμενο βήμα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 10 παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, και το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, είπε και προσέθεσε ότι δεν γίνεται το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, ούτε ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζόμενούς του. Επίσης η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, είπε και τόνισε ότι η παρέμβαση με το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι τολμηρή “από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε, ενδεχομένως να υπάρχουν κενά που θα ληφθούν αλλά η κεντρική στόχευση δεν θα αλλάξει” είπε.

Για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Στον ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν αν ο αρχηγός τους είναι ο Τραμπ ή ο Πέπε Γκρίλο».

Το ΠΑΣΟΚ-είπε- έχει μηδενιστικό λόγο προσδοκώντας να πάρει τη δεύτερη θέση, αγνοώντας ότι η αρνητική πολιτική που μιμούνται δεν είναι ώριμο φρούτο αλλά σάπιο φρούτο, με ξεπερασμένα συνθήματα.

Κάλεσε τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται με το τι γίνεται στην άλλη όχθη, είπε ότι «τα καθήκοντα μας αποκτούν άλλες διαστάσεις, έχουμε την αναμέτρηση των ευρωεκλογών που θα είναι μια πολιτική αναμέτρηση».

«Ο προεκλογικός αγώνας θα έχει παραταξιακό χαρακτήρα και το στοίχημα της κάλπης θα είναι σύνθετο. Να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα του τόπου και να εκλέξει η χώρα στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η καθαρή νίκη της ΝΔ είναι η απάντηση και στα δυο ζητούμενα. Η ΝΔ δεν ταλαντεύτηκε ποτέ για την ευρωπαϊκή της επιλογή και ξέρει να δίνει καλύτερα από κάθε άλλο μάχες στις Βρυξέλλες. Αναλάβαμε δυσανάλογο πολιτικό κόστος και στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε Ευρώπη. Το στοίχημα είναι να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα πεδία και θα το κερδίσουμε» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

«Η χώρα μας καταγράφει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μειώνει την ανεργία και έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε με 350 εκατ. ευρώ τους πιο αδύναμους αι η στήριξη θα αφορά 2.300.000 πολίτες σε όλη την επικράτεια. Είπα επίσης ότι η χώρα δεν θα γίνει μπανανία. Έλεγχοι παντού με σημαντικά πρόστιμα. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε το εισόδημα με μόνιμα μέτρα, που θα μείνουν και μετά», είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων.

Ανέφερε ότι η χώρα κατέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, ενώ μειώνονται η ανεργία και το χρέος, και προχωρεί η χώρα αυξάνοντας το δημόσιο πλούτο το μέρισμα του οποίου θα πάει στην κοινωνία. Τον Δεκέμβριο-όπως είπε- καταβάλλονται το επίδομα θέρμανσης και διπλάσιο ποσό για market pass στους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν από πλημμύρες, καθώς και η καταβολή ενίσχυσης από 100 έως 200 ευρώ σε όσους συνταξιούχους αδικεί η προσωπική διαφορά».

Για το φορολογικό

«Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν γίνεται το 85% να δηλώνει εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ ή να δηλώνει λιγότερα ο εργοδότης από τον εργαζόμενο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι μία οριζόντια ρύθμιση. Είναι μία παρέμβαση βαθιά δίκαιη. Είναι μία παρέμβαση που δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Και αν υπάρχει κόστος, η κυβέρνηση δεν θα διστάζει να το αναλάβει».

Τέλος, αναφορικά με το Μεσανατολικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «το Ισραήλ οφείλει να λειτουργεί στο πλασίο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι άμαχοι πρέπει προστατευθούν και ανακουφιστούν».

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμακούμενη αντίδραση του Ισραήλ και τις μεγάλες απώλειες των αμάχων. Οριστική λύση μόνο με πολιτική υπέρβαση με την ίδρυση δυο κρατών με αμοιβαία αναγνώριση», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ