Skip to main content

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των δημοτών στις εκλογές.

Ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων με νίκη του Χάρη Δούκα επί του Κώστα Μπακογιάννη και σκληρό ντέρμπι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ Κώστα Αγοραστού και Δημήτρη Κουρέτα προβλέπουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τον β’ γύρο των εκλογών της
Κυριακής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls o υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας, προηγείται με 5,8% διαφορά του νυν δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Πιο συγκεκριμένα η πρόθεση ψήφου προς τον κ. Μπακογιάννη εκτιμάται
στο 35,5% και εκείνη στον Χάρη Δούκα στο 41,3%.

Επιπλέον, μεταξύ όσων δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν «σίγουρα» ή «μάλλον» στον β’ γύρο της Κυριακής το 52,8% ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει τον Χάρη Δούκα και τον 37,9%% τον Κώστα Μπακογιάννη. Πάντως, στην ίδια έρευνα το 28,2% απάντησε ότι στο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων «νίκησε» ο κ. Μπακογιάννης και το 26,8% εκτίμησε ότι «νικητής» ήταν ο κ. Δούκας.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το 40,1% των ψηφοφόρων ανέφερε ότι δεν παρακολούθησε την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων στην κρατική τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Real Polls είχε προβλέψει με αρκετή ακρίβεια τη διαφορά του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έφερνε τον Στέφανο Κασσελάκη στο 42,2% και την Έφη Αχτσιόγλου στο 34,1%. Τελικά κ. Κασσελάκης έλαβε 44,9% και η κυρία Αχτσιόγλου 36,1%.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του α’ γύρου ο κ. Μπακογιάννης έλαβε 41,3% και ο Χάρης Δούκας 14,2%. Την υποψηφιότητα του κ. Δούκα στήριξε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος έλαβε 13,3% ενώ ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός (12,9%) κάλεσε τους δημότες της Αθήνας να επιλέξουν το άκυρο ή την αποχή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή των δημοτών στις εκλογές. Σημειώνεται ότι στις εκλογές της Κυριακής συμμετείχε μόνο το 32,2% των περίπου 450.000 εγγεγραμμένων, ήτοι 139.782 άτομα. Αντίθετα το 2019 είχε συμμετάσχει στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών το 46,8%
των εγγεγραμμένων.

Στη Θεσσαλία 

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλία οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σκληρή αναμέτρηση μεταξύ του γαλάζιου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού που έλαβε 41,4% στον α’ γύρο και του στηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος έλαβε 34,1%. Πιο
συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας Interview η πρόθεση ψήφου προς τον κ. Αγοραστό εκτιμάται μεταξύ 49% και 54% και προς τον κ. Κουρέτα μεταξύ 43% και 48%.

Παράλληλα το 18% ανέφερε στη δημοσκόπηση ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη κάτι που καθιστά την αναμέτρηση της Κυριακής ανοιχτή σε κάθε έκβαση. Πάντως το ΚΚΕ που έλαβε 12,8% τάχθηκε υπέρ του άκυρου και της αποχής ενώ η ανεξάρτητη Ελευθερία Τζανακούλη που έλαβε 9,5% υποστηρίζει πλέον την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού.