Skip to main content

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια ομιλία με ιδεολογικό πρόσημο, ενώ παράλληλα θα εστιάσει στο κοινωνικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Μία ομιλία που θα περιγράφει το σχέδιο της επόμενης τετραετίας – με νέα μέτρα στήριξης αλλά και μία κοινωνική ατζέντα – πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η  συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται το Σάββατο με την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια ομιλία με ιδεολογικό πρόσημο, ενώ παράλληλα θα εστιάσει στο κοινωνικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει σε θέματα οικονομίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει και κάποια… έκπληξη.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι οι ανακοινώσεις να είναι πλήρως κοστολογημένες και δεν πρόκειται να υπάρξει παροχολογία που θα θέτει εν κινδύνω τη δημοσιονομική ισορροπία.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιοριστεί απλά σε μία ομιλία που θα περιλαμβάνει την καταγραφή μέτρων αλλά θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη  ημέρα

Μπροστά μπαίνει μια ατζέντα καθημερινότητας και είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας, όπου χαρακτήρισε «μεγάλο εθνικό στοίχημα» η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών. Ακολουθεί την Παρασκευή επίσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου ήδη γίνονται οι πρώτες συσκέψεις για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα γίνουν στην παιδεία (με έμφαση στο ψηφιακό σχολείο),  στην υγεία, στη δικαιοσύνη και σε άλλους κομβικούς τομείς. Παράλληλα θα τονίσει την ανάγκη για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Όπως είναι φυσικό ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού  θα είναι εστιασμένο στην οικονομία και στα μέτρα που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο όσο και γενικότερα μέχρι το 2027. Για παρεμβάσεις που θα οδηγούν στην άμεση ή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων μίλησε  χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Ειδικότερα από την κυβέρνηση εστιάζουν: σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο , στις αυξήσεις των μισθών και σε μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών (κυρίως για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα). Στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αλλά και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια είναι σχεδόν έτοιμα και σε μία σειρά συσκέψεων μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Την Δευτέρα υπήρξε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς στα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού  κράτους.

Στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο – το οποίο θα ψηφισθεί μέσα στον Ιούλιο – και θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Επίσης στα σκαριά είναι και ένα  νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο επίσης αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι.