Skip to main content

Ορκίστηκαν οι «300» της νέας Βουλής – Όλα οσα συνέβησαν στην τελετή της ορκωμοσίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φωτογραφίες από την πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής - Οι «νέοι», οι χειραψίες, τα χαμόγελα, οι εναγκαλισμοί και οι selfies

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίζονται σήμερα οι 300 της νέας Βουλής της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας Βουλής ξεκίνησε στις 11:00, με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.

Χαμόγελα, εναγκαλισμοί και selfies

Οι νέοι βουλευτές άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς στο κοινοβούλιο, παίρνοντας θέση στα έδρανα. Κατά τις αφίξεις δεν έλειψαν οι εναγκαλισμοί, τα «πηγαδάκια» και οι selfies, ενώ τα φλας των φωτογράφων «κέντρισαν» οι νεοεισερχόμενοι στη Βουλή, όπως οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και του κόμματος «Νίκη».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε «πηγαδάκι» με βουλευτές (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Αλέξης Τσίπρας στην «πρώτη γραμμή» των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλάι του την Όλγα Γεροβασίλη (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Χειραψία της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης στο περιστύλιο της Βουλής (ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS)
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προσέρχεται στην εναρκτήρια συνεδρίασης της νέας Βουλής (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετά τους συναδέλφους της, παίρνοντας θέση τα έδρανα της Ν.Δ. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χειροφίλημα στην Όλγα Γεροβασίλη (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον σύντροφό της Διαμαντή Καραναστάση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχοντας στο πλευρό της τον σύντροφό της Διαμαντή Καραναστάση (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, πλαισιωμένος από βουλευτές του κόμματος (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Σωκράτης Φάμελλος και η Ρένα Δούρου κατά την άφιξή τους στη Βουλή (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI)
Η Έφη Αχτσιόγλου κατά την άφιξή της στη Βουλή (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Χαμογελαστός προσήλθε στη Βουλή ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI)
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS)
Η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI)

Η Νάντια Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής) συνοδευόμενη από την οικογένειά της (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKNISSI)
Ο Βασίλης Στίγκας στα έδρανα των «Σπαρτιατών» (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βουλευτές, σύζυγοι και συγγενείς είχαν κατακλύσει ασφυκτικά όλους τους χώρους μέσα και έξω στο Κοινοβούλιο. Ακόμα και στο πενταόροφο υπόγειο γκαράζ της Βουλής, πολλά αυτοκίνητα βρίσκονταν διπλοπαρκαρισμένα σε μεγάλες ουρές. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στα θεωρεία, οι θέσεις τόσο των κοινοβουλευτικών συντακτών όσο και των φωτορεπόρτερ είχαν καταληφθεί από συγγενείς βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία όρθιοι.

Ένα χαριτωμένο παραλειπόμενο σημειώθηκε όταν από τα πίσω ορεινά έδρανα στην Ολομέλεια ακουγόταν -κατά διαστήματα- η φωνή ενός μικρού παιδιού, προκαλώντας τα μειδιάματα τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών και των βουλευτών.

Η ανθρωπογεωγραφία

Η νέα Βουλή είναι σημαντικά ανανεωμένη, καθώς σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές είναι πρωτάρης, ενώ υπαρχουν τρία νεοεισερχόμενα κόμματα. Σε ό,τι αφορα τη γυναικεία εκπροσώπηση συνολικά 67 γυναικες θα καθίσουν στα έδρανα, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον Μάιο.

Η διαδικασία

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, κατέθεσε στα πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν. Ακολούθως κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό. Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου έδωσαν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ μετά εγέρθηκαν οι βουλευτές που έδωσαν πολιτικό όρκο.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το προεδρείο για την επικύρωση των πρακτικών και ζητώντας τους αύριο Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Την Τρίτη η εκλογή προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Την Πέμπτη ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.