Skip to main content

Δ. Καιρίδης στο Naftemporiki TV: Η δυνατότητα επέμβασης χωρίς τη συναίνεση του σκάφους σε διεθνή ύδατα είναι πολύ μικρή

 Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Η συζήτηση αυτή γίνεται σε λάθος βάση και εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες ιδίως πριν από τις εκλογές, ανακινείται δε από συγκεκριμένο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει, το ανθρωπίνως δυνατό και για αυτό έχουμε και τους 104 διασωθέντες, μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια δικαστική έρευνα, δεν νομίζω ότι η ευθύνη είναι των ελληνικών αρχών, η ευθύνη ανήκει στους λαθροδιακινητές και στο ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει να ελέγξει το εμπόριο στην πηγή του, δηλαδή στην Λιβύη» δήλωσε αναφερόμενος στο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής την Παρασκευή.

Στη συνέχεια ο κ. Καιρίδης ανέφερε πως «το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές και η δυνατότητα επέμβασης χωρίς τη συναίνεση του σκάφους σε διεθνή ύδατα είναι πολύ μικρή, εάν μπορούσαν οι ελληνικές αρχές να επεμβαίνουν στα διεθνή ύδατα ή οι ιταλικές αρχές, δεν θα είχαμε και το πρόβλημα, γιατί θα μπορούσαμε πιο εύκολα να αντιμετωπίσουμε τους λαθροδιακινητές. Οι ίδιοι που μας εγκαλούν σήμερα γιατί δεν επεμβαίνουμε είναι αυτοί που μας εγκαλούν όταν επεμβαίνουμε ή διακινούν ιστορίες ότι επεμβαίνουμε παρανόμως».

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει αυστηρή γραμμή μετά το 2019, αλλά δίκαιη και εντός του διεθνούς δικαίου, για αυτό και η χώρα μας από εκεί που ήταν δακτυλοδεικτούμενη και είχαμε το 90% των εισροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας, σήμερα αυτές οι ροές έχουν μειωθεί δραματικά σε μονοψήφια νούμερα και για αυτό οι λαθροδιακινητές προτιμούν την κεντρική Μεσογειακή οδό μέσω Λιβύης προς Ιταλία».

Τέλος ο κ. Καιρίδης υποστήριξε πως «το ξέφραγο αμπέλι τροφοδοτεί τους θιασώτες της Ευρώπης φρούριο. Όπως υπάρχουν κάποιοι που λένε γιατί δεν βάζουμε φέρι-μποτ να τους φέρουμε με ασφάλεια στην Ευρώπη, δυστυχώς υπάρχουν και οι απέναντι που λένε γιατί δεν πυροβολούμε για να μην έρχονται, εγώ πρεσβεύω την οδό της λογικής που λέει ναι στον ανθρωπισμό, ναι στο διεθνές δίκαιο αλλά όχι στην αφέλεια».

.