Skip to main content

Το νέο «αίμα» στη Βουλή : Αέρας ανανέωσης στα κόμματα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Η νέα Βουλή ορκίστηκε χθες και διαλύεται σήμερα- Οι πρωτάρηδες και οι παλιοί που επέστρεψαν.

Δυναμικά μπήκαν στη Βουλή οι 30ρηδες και οι 40ρηδες υποψήφιοι των κομμάτων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που όχι απλά κατάφεραν να εκλεγούν αλλά παράλληλα βγήκαν πρώτοι σε ψήφους στις περιφέρειες τους. Η νέα Βουλή ορκίστηκε χθες και διαλύεται σήμερα καθώς η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιουνίου, ωστόσο να σημειωθεί πως αυτή την φορά ισχύει η λίστα (επομένως δεν μπαίνουν σταυροί).

Μηνύματα ανανέωσης έστειλαν οι ψηφοφόροι στην Α Αθηνών. Ειδικότερα ο 40χρονος Κυριάκος Πιερρακάκης, που ήταν ένας από τους πλέον δημοφιλείς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, σάρωσε αφού πήρε πάνω από 55.000 ψήφους. Στο ΣΥΡΙΖΑ πρωτιά υπήρξε για τον 39χρονο Νάσο Ηλιόπουλο με 19.446 σταυρούς ενώ υψηλές επιδόσεις υπήρξαν και για τον 40χρονο Δημήτρη Τζανακόπουλο που ήρθε  δεύτερος.

Στην Ανατολική Αττική πρωτιά – και μάλιστα με διαφορά από τους υπόλοιπους «γαλάζιους» υποψήφιους – για την Σοφία Ζαχαράκη με 52.689 ψήφους. Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέχτηκε ο 32χρονος Μανώλης Χριστουδουλάκη (με 7647 ψήφους), ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της νεότερης γενιάς.

Την ίδια στιγμή δύο ακόμα από τα νεότερα και πιο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησαν την πρωτιά στις περιφέρειες τους. Πρόκειται για την  Εφη Αχτσιόγλου που έκοψε πρώτη το νήμα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και τον Αλέξη Χαρίτση που ήρθε πρώτος στη Μεσσηνία. Πρωτιά υπήρξε και για την  34χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου στην Α Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή μήνυμα ανανέωσης έστειλαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, με τον 40χρονο  Παύλο Χρηστίδη να έρχεται πρώτος με 9.391 ψήφους. Επίσης μία από τις νεότερες παρουσίες στη Βουλή είναι η 35χρονη Ελένη Βατσίνα, που εξελέγη με  τα πράσινα ψηφοδέλτια στο Ηράκλειο.

Να σημειωθεί επίσης πως από την Κρήτη είναι ο νεότερος βουλευτής, που εξελέγη με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον 27 χρόνο Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, ο οποίος φτάνοντας στη Βουλή είπε και μία μαντινάδα που του έλεγε ο πατέρας του: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις».

Οι πρωτάρηδες και οι παλιοί που επέστρεψαν

Συνολικά  104 είναι οι… πρωτάρηδες στη Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά. Παράλληλα υπήρξαν και 13 επιστροφές από βουλευτές που είχαν εκλεγεί και στο παρελθόν αλλά δεν τα είχαν καταφέρει την προηγούμενη τετραετία. Να σημειωθεί ακόμα πως στη νέα Βουλή έχουν εκλεγεί 75 γυναίκες, δηλαδή εννέα περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη.

Όσον αφορά στον αριθμό των βουλευτών που εξέλεξε  το κάθε κόμμα : 146 έχει η Νέα Δημοκρατία, 71 ο ΣΥΡΙΖΑ, 41 το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, 26 το ΚΚΕ και 16 η Ελληνική Λύση. Οι επόμενες εκλογές πάντως θα γίνουν με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής και επομένως μένει να φανεί ποιες έδρες θα αλλάξουν χέρια, κάτι που εξαρτάται και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.