Skip to main content

Α. Σκέρτσος: Ο πρωθυπουργός θα γυρίσει πίσω την διερευνητική εντολή- Μέσα στην ημέρα θα ξέρουμε πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές

Πού «κολλάει» το σενάριο των εκλογών στις 25 Ιουνίου. «Τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών».

Σήμερα αναμένεται το ραντεβού της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να εκκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Μάλιστα έχουν ήδη επικοινωνήσει, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος το πρωί της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας πως θα την γυρίσει αμέσως πίσω.

Σε ερώτηση εάν θα την κρατήσει κάποιες ώρες, ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως χθες έγιναν κάποιες συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά δεν γνωρίζει εάν θα μιλήσουν και σήμερα.

Το ραντεβού με την ΠτΔ «θα γίνει σίγουρα σήμερα», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Ο πρωθυπουργός θα λάβει, όπως οφείλει με βάση τις συνταγματικές επιταγές, την εντολή. Από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα είναι καθαρό», πρόσθεσε. «Ουσιαστικά είναι ένα αποτέλεσμα αυτοδυναμίας, μία εντολή η χώρα να αποκτήσει μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας».

Αναφερόμενος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, είπε: «Νομίζω έχει ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών, αλλά θα το πει η αντιπολίτευση, το πώς θα διαχειριστεί τις εντολές».

Όπως πρόσθεσε, το προεδρικό διάταγμα ορίζει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την σύσταση της νέας Βουλής (την 1η Ιουνίου), «άρα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε νωρίτερα την ημερομηνία αυτή, με βάση τις δυνατότητες και τις κατευθύνσεις που δίνει το Σύνταγμά μας».

Με βάση όσα ισχύουν, την 1η Ιουνίου πρέπει να συγκληθεί η νέα Βουλή, η οποία είναι μάξιμουμ μέχρι 48 ώρες, να διαλυθεί στις 3 Ιουνίου. Αν δεν αλλάξει αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι δεν βγαίνει η διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών για τις 25 Ιουνίου.

«Εξετάζουμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμα εάν γίνεται αυτο τεχνικά. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βγούμε εκτός των συνταγματικών προβλέψεων», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στην ημέρα θα γνωρίζουμε εάν οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου.

Το θέμα είναι τεχνικό δηλαδή, με βάση το εάν προλαβαίνει να συγκληθεί νωρίτερα η Βουλή, και «με βάση τις συνομιλίες που θα γίνουν μεταξύ των κομμάτων και της ΠτΔ».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών