Skip to main content

Στην Ολομέλεια η τροπολογία-«μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – Φουντώνει η αντιπαράθεση

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η τροπολογία έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και οι τόνοι προμηνύεται ότι θα ανέβουν περαιτέρω κατά τη σημερινή συζήτηση - Οι θέσεις των κομμάτων

Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής όπου θα τεθεί προς ψήφιση η τροπολογία που προβλέπει πως για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές θα αποφασίσει η Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου, και η οποία στοχεύει στο να βάλει φραγμό στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η τροπολογία έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και οι τόνοι προμηνύεται ότι θα ανέβουν περαιτέρω κατά τη σημερινή συζήτηση, που ξεκινά στις 10.00 το πρωί, και θα είναι η τελευταία πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στη ρύθμιση αναμένεται να πουν «ναι» η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε χθες από τη Θεσσαλονίκη όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουν την ευθύνη τους» προειδοποιώντας πως «αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή».

Τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μην καταφέρουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι στην προοπτική να επιστρέψουν εγκληματίες στο κοινοβούλιο» και χαρακτήρισε «ακατανόητη» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την να αναθεωρήσει την άποψή της και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία. Κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ουσιαστικά δείχνει σαν να μην θέλει τελικά να αποκλειστεί η Χρυσή Αυγή από τη δυνατότητα να συμμετέχει στις εκλογές» για να προσθέσει: «Η αυριανή ψηφοφορία είναι κρίσιμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ απόσχει και τελικά ο Άρειος Πάγος δεν επιτρέψει, την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στη Βουλή, τότε αναρωτιέμαι τι θα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές.

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα» ανέφερε, ενώ ως προς της ουσία της ρύθμισης σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα «οργανωτικό ζήτημα» – γιατί «αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία» καθώς το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς «θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α’ Τμήματος».

Από την πλευρά του σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «έχει γίνει χορηγός της Ακροδεξιάς». «Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουν για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη. Το θέμα θα είχε λυθεί πάρα πολύ απλά όχι δίνοντας τη δικαιοδοσία σε δικαστές να αποφασίσουν, αλλά κάνοντας μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή ότι απλά δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης» εξήγησε.

Τόνισε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επιμείνει στο σωστό» διότι «δεν πιστεύει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι αν παραβιάζεις το Σύνταγμα, παραβιάζεις τη δημοκρατία στο όνομα της προστασίας του Συντάγματος και της δημοκρατίας, κάνει καλό στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία». «Δεν προστατεύεις, αντιθέτως, ενισχύεις τη Χρυσή Αυγή, ενισχύεις την Ακροδεξιά. Εμείς, λοιπόν, δεν πιστεύουμε ότι ένα δεύτερο λάθος είναι η λύση απέναντι στο πρώτο για να το διορθώσεις» πρόσθεσε.

Επεσήμανε επιπλέον πως «η μάχη απέναντι στον φασισμό, στον νεοναζισμό και στον Κασιδιάρη και στον χρυσαυγιτισμό, δεν κερδίζεται με διατάγματα διάτρητα και αντισυνταγματικά». «Και δεν θα μας κάνει, σ’ εμένα προσωπικά, κανένας μαθήματα στάσης απέναντι στον φασισμό γιατί την έχουμε δώσει αυτή τη μάχη και τη δίνουμε καθημερινά. Η απάντηση λοιπόν είναι ότι πρέπει όλο το δημοκρατικό τόξο να προσχωρήσει σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες σαν αυτές, χειραγώγησης, που είδαμε προχθές, της Δικαιοσύνης, διότι αυτό θα μας οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα» τόνισε. Επέκρινε τέλος την κυβέρνηση ότι «με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες και με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που δείχνει, ουσιαστικά τροφοδοτεί την Ακροδεξιά».

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε πως «η δική μας θέση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει σε σχέση με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές»: Εμείς, είπε «στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι προστασία της δημοκρατίας. Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται και βεβαίως να τηρεί τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Η δημοκρατία οφείλει να μην αφήνει αξιακούς της εχθρούς να χρησιμοποιούν θεσμικές εγγυήσεις που η ίδια παρέχει σε βάρος της, όταν υπερβαίνουν το έννομο της τάξης».

Η κυρία Λιακούλη μάλιστα ζήτησε, και από τον ΣΥΡΙΖΑ να τα λάβει αυτά υπόψη του, και να μην «θυσιάζονται όλα στο πεδίο της μικροπολιτικής». Τόνισε πως «όσο κουρασμένη κι αν είναι η κοινωνία μας, δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να χάσει το στίγμα της, της δημοκρατικής ευαισθησίας της απέναντι στα γεγονότα, όπως είναι αυτά των εγκληματικών οργανώσεων που ενδύονται τον μανδύα του πολιτικού μορφώματος». Αναφερόμενη δε, στον τρόπο της νομοθέτησης που έκανε για το θέμα η κυβέρνηση, την χαρακτήρισε «απίστευτα πρόχειρη και αρκετά αργοπορημένη», της καταλόγισε ευθύνη ότι «άφησε τον Ηλία Κασιδιάρη να δρα πολιτικά μέσα από τις φυλακές» και αναρρωτήθηκε εάν αλλιώς υπολόγιζε τα πράγματα, «αλλά προέκυψαν άλλα εκλογικά δεδομένα και αναγκαστήκατε να τα κάνετε όλα αυτά». Υπογράμμισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου να γίνει από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου εξαιτίας της σοβαρότητας του.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό». Για αυτό, το ΚΚΕ λέει ότι «η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται και απομονώνεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη στις γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές – και αυτοί ήταν πραγματικά που έστειλαν εκεί που έστειλαν τους εγκληματίες χρυσαυγίτες και που θα ξαναστείλουν όποτε χρειαστεί τα διάφορα απομεινάρια τους». Χαρακτήρισε «υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς, όπως και η προηγούμενη, δεν έκαναν τίποτα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην σέρνεται εδώ και οχτώ και πλέον χρόνια αυτή η δίκη στα δικαστήρια». Διευκρίνισε ότι «η διαφωνία μας και με αυτή την τροπολογία, είναι στο τι θέλει να εξασφαλίσει αυτή η υποτιθέμενη αυξημένη σύνθεση του Α1Τμήματος του Αρείου Πάγου» λέγοντας ότι αυτό που θα εξασφαλίσει είναι «η εφαρμογή ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στον ‘Αρειο Πάγο, σε κάθε εκλογική μάχη να προχωράει σε ένα διευρυμένο έλεγχο της λειτουργίας, της δράσης των εσωτερικών των κομμάτων και να μπορεί οι δικαστές να ζητούν την συνδρομή υπηρεσιών ασφαλείας όπως και της ΕΥΠ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή». Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα». Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό». Σχολιάζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η δικαιοσύνη να θωρακιστεί με αυξημένης σύνθεσης δικαστήριο που θα κρίνει τη νομιμότητα ενός κόμματος, είπε ότι «είναι σαν να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στον ‘Αρειο Πάγο και στον επικεφαλής του Α1 Τμήματός του» προσθέτοντας ότι «εάν ήσασταν και εσείς στη θέση του κ. Τζανερίκου, θα λέγατε παραιτούμαι».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.