Skip to main content

Εκλογές 2023: Τα πρόσωπα – έκπληξη  στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ 

Πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη του σταυρού.

Κλειδώνουν αύριο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τα ψηφοδέλτια του κόμματος και στόχος της Κουμουνδούρου είναι να σταλεί μήνυμα ανανέωσης και αμφίπλευρης διεύρυνσης για τις εκλογές του 2023. Οι εκπλήξεις δεν λείπουν, καθώς πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα ετοιμάζονται να ριχθούν στη μάχη του σταυρού. Να σημειωθεί πως στα ψηφοδέλτια θα είναι ισόποση η συμμετοχή αντρών και γυναικών, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι μισοί από τους υποψηφίους  θα είναι νέα πρόσωπα.

Παράλληλα από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως στα ψηφοδέλτια θα είναι δυναμική η παρουσία  ατόμων με αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία αλλά και προσώπων από το think tank του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα είναι υποψήφιοι: στην Α Θεσσαλονίκης ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στην  Κεφαλονιά ο Νίκος Φαραντούρης διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, στα Ιωάννινα ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στη Δυτική Αττική η καθηγήτρια ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου (και το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη), ενώ πρόκειται να είναι υποψήφια και η πανεπιστημιακός Σοφία Βιδάλη.

Οι νέοι μπροστά

Δυναμική θα είναι η συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει εντόνως τους 20ρηδες και τους 30ρηδες. Είναι άλλωστε  ένα κοινό που με βάση τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  φαίνεται πως  έχει προβάδισμα (μάλιστα υπήρξε και η καμπάνια «Χάου Του» που απευθυνόταν στο συγκεκριμένο ακροατήριο).

Στις νέες υποψηφιότητες είναι μεταξύ άλλων της Μυρτώ Κοροβέση στην Ανατολική Αττική (είναι η νεότερη υποψήφια του ψηφοδελτίου καθώς είναι 25 ετών) αλλά και του 35 χρόνου Τάκη Παπαϊωάννου στην Αργολίδα. Επίσης στην Ανατολική Αττική θα είναι υποψήφια η Μάγκυ Δούση (που στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει στην Α Αθηνών). Σε ένα νεανικό απευθύνεται και η υποψηφιότητα του Μιθριδάτη στο Νότιο τομέα που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες θα είναι υποψήφια στην Α Θεσσαλονίκης η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάζη (ήταν σύζυγος του Αλεξάνδρου Νικολαΐδη που έχασε τον Οκτώβριο την μάχη για τη ζωή).

Τι θα γίνει στα Χανιά

Στα Χανιά – μια περιοχή που βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο… επίκεντρο των συζητήσεων – θα είναι υποψήφιος ο χειρουργός Γιώργος Πετράκης. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ένα όνομα που συζητείται ιδιαιτέρως και μένει να φανεί αν θα κλειδώσει είναι της καθηγήτριας Ιατρικής Αθηνάς Λινού.

Το βλέμμα και σε δημοτικές – περιφερειακές εκλογές

Παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύουν φουλ και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Στην μάχη θα ριχθεί στο δήμο Αθηναίων ο γνωστός μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, στο δήμο Πειραιά ο Γιώργος Γαβρίλης, ενώ όλα δείχνουν πως θα στηριχθεί στην Πάτρα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής.

Τι θα γίνει με το Επικρατείας

Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, που θα είναι ριζικά ανανεωμένο. Ειδικότερα συζητείται δυνατά το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Σε εκλογική θέση θα είναι ακόμα ο καθηγητής του Harvant Όθωνας Ηλιόπουλος (υπενθυμίζεται πως σε μία απο τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου πρέπει να είναι εκπρόσωπος των αποδήμων). Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τη Λούκα Κατσέλη, που δεν πέρασε απαρατήρητο πως ήταν στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση του προγράμματος για τα κόκκινα δάνεια.

Να σημειωθεί πως ο Βασίλης Βασιλικός που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2019 δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Στο Επικρατείας ήταν στις προηγούμενες εκλογές η Εφη Αχτσιόγλου που τώρα κατεβαίνει στο Δυτικό τομέα της Αθήνας και ο Πάνος Σκουρλέτης που θα υποψήφιος στον Βόρειο τομέα.