Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Ομόφωνη απόφαση των προέδρων για καθαίρεση της Εύας Καϊλή

© European Union

Η διάσκεψη των προέδρων έλαβε ομόφωνη απόφαση για καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Με ομόφωνη απόφασή τους οι προέδροι των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισαν να καθαιρέσουν από τη θέση της αντιπροέδρου την Εύα Καϊλή και να παυθεί από όλα τα καθήκοντά της, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των βελγικών αρχών για το Qatargate.

Σύμφωνα με το Reuters η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δήλωσε πως αργότερα μέσα στην ημέρα (πιθανότατα στις 13:00 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί της πρότασης των προέδρων.

Η Εύα Καϊλή ήταν μία από τους συνολικά 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να παυθεί από τα καθήκοντά της, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των Ευρωβουλευτών. Θεωρείται απίθανο να μην εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή, από τη στιγμή που η πρόταση των προέδρων είναι ομόφωνη.

«Αθώα» δηλώνει η ίδια

Μέσω του δικηγόρου της η κ. Καϊλή αρνήθηκε «ρητά και κατηγορηματικά» τα περί χρηματισμού της από το Κατάρ. Μιλώντας στο Open για τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο Qatargate, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε: «Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση – ρητά και κατηγορηματικά  -με χρηματισμούς από το Κατάρ».

Ερωτηθείς για το εάν βρέθηκε μεγάλο ποσό μετρητών στο σπίτι της, είπε: «Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της, Μαγδαλένα Καϊλή».

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της Εύας, είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφού δεν του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τις βελγικές. Ωστόσο, όπως είπε, έχει επιλέξει να μείνει δίπλα στο παιδί του.

Αύριο η απόφαση για προφυλάκιση ή μη

Αύριο Τετάρτη, η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος. Ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν ή όχι έως ότου ξεκινήσει η δίκη τους. Οι έρευνες παράλληλα συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα ακόμη άτομα θα βρεθούν στο στόχαστρο.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών του Βελγίου.

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Οι έρευνες των βελγικών αρχών συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έφοδοι σε 20 συνολικά κατοικίες και γραφεία, κατά τις οποίες έχουν εντοπιστεί μετρητά ποσά τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με το Politico. Έχουν κατασχεθεί δεδομένα από 4 Ευρωοβουλευτές και 10 κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Στα πηγαδάκια στο Στρασβούργο αξιωματούχοι και ακτιβιστές της ΕΕ εκτιμούν ότι θα μπουν περισσότερα ονόματα στο στόχαστρο και σχολιάζουν ότι το σκάνδαλο δωροδοκίας του Κατάρ ήταν σύμπτωμα ενός πολύ βαθύτερου και πιο διαδεδομένου προβλήματος διαφθοράς όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

naftemporiki.gr