Skip to main content

Πώς αποτιμάται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία – O Ν. Βαληνάκης μιλάει στο Naftemporiki TV

«Μέσω διμερών επαφών η Ελλάδα έχει την καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα» εκτίμησε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Το πλέον ουσιαστικό θέμα που ταλανίζει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ, επισήμανε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης μιλώντας στην εκπομπή 7-10 της τηλεόρασης της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Βαληνάκης θύμισε ότι το 2009 είχε υπογραφεί μια – όπως την χαρακτήρισε – εξαιρετική συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ, η οποία έδινε πλήρη επήρεια σε όλα τα νησιά, κάτι που είναι το βασικό ζητούμενο από ελληνικής πλευράς και αμφισβητεί η Τουρκία. Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Βαληνάκης, αργότερα έγινε το εξωφρενικό, καθώς η Ελλάδα επέτρεψε στην Αλβανία να αθετήσει την υπογραφή της.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσωεων να πείσει την Αλβανία να δεχτεί εκείνη τη συμφωνία αλλά τα Τίρανα δεν τη δέχονται προφανώς  καθώς από πίσω υπάρχει η Τουρκία.

Ο κ. Βαληνάκης εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα στο ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία είναι μέσω διμερών επαφών, καθώς η προσφυγή στη Χάγη δεν πρόκειται να δώσει στη χώρα μας περισσότερα από όσα έδινε η συμφωνία του 2009.

Μέσω διμερών επαφών η Ελλάδα έχει την καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα, καθώς η Αλβανία ζητά από τη χώρα μας να τη βοηθήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική, σημείωσε ο Γιάννης Βαληνάκης.