Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Παραλάβαμε μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας

Παραλάβαμε μια ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, για το θέμα της ακρίβειας, προσθέτοντας ότι σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

«Η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω», είπε δείχνοντας και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ. «Η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Απαντώντας στις κατηγορίες για «βίαιη απολιγνιτοποίηση», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το 2015 η χώρα παρήγαγε 20 τεραβατώρες ενέργεια από λιγνίτη ενώ το 2019 10 τεραβατώρες. «Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους», τόνισε υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Όπως είπε, το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. «Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά», προσθέτοντας ότι δεν εκτιμάται οτι η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο θα συντηρηθεί για πέντε ή δέκα χρόνια.  

Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα όσα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο πρωθυπουργός έδειξε ένα σχεδιάγραμμα και διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα επί 4 χρόνια. Στο διάγραμμα υπήρχε ένα εμφανές κενό. «Το κενό είναι τα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε αυτό το κενό θα υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ που είναι η οικονομικότερη αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή παραγωγής ενέργειας», είπε. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα είναι η φθηνότερη και ασφαλέστερη πηγή ενέργειας, σημείωσε.

Είναι πιθανό να έχουμε εξασφαλίσει τη στήριξη της Κομισιόν για το πλαφόν

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα υπερκέδρη των ενεργειακών εταιρειών.  «Μιλήσατε για την αδυναμία, αδιαφορία της κυβέρνησης να φορολογήσει τους παραγωγούς ενέργειας», σημείωσε.  Όπως είπε, ο μηχανισμός που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση δεν επιτρέπει καν στις εταιρείες να παράγουν υπερκέρδη γιατί έρχεται και τα αποσπά για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης εν τη γενέσει τους. «Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στις προσπάθειες επιβολής οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρμαχοι στο πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε προσθέτοντας ότι πλέον 15 χώρες της ΕΕ στηρίζουν αυτήν την πρόταση και «είναι πολύ πιθανό να έχουμε εξασφαλίσει, μετά από μεγάλη δουλειά, και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχέια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση γνωρίζει πως η «χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα» και χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα κι ένα άλμα παραγωγικότητας.  «Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», είπε. 

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή κλίματος και στην ανάπτυξη που ήρθε, όπως είπε, από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Είναι απαραίτητο να υπάρξει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανάπτυξη που ήρθε στην Ελλάδα οφείλεται στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Τις επενδύσεις τις θέλουμε- τόνισε- καθώς δημιουργούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ανάφερε επίσης ότι «ο κατώτατος μισθός είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πάνω από της Πορτογαλίας και την 1η Μαϊού του 2023 θα αυξηθεί ξανά», με βάση τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί. Υπογράμμισε πάντως ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και άλλη αύξηση. 

O πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ  επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Όσον αφορά μάλιστα τις επερχόμενες εκλογές, άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως αφιέρωσε μικρό μέρος της ομολίας του για να πει τι θα κάνει η κυβέρνησή του. «30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας», είπε καταλογίζοντάς του «τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας». 

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση», ανέφερε.

naftemporiki.gr