Skip to main content

Συναγερμός στην Αθήνα για την ενεργειακή επάρκεια – Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

Συναγερμό και στην Αθήνα σήμανε η απόφαση της ρωσικής Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Όπως έγινε γνωστό, στις 15:30 συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Επικοινωνία με Πετκόφ – Συνδρομή στη Βουλγαρία

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε νωρίτερα πως η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Ο Νικόλοβ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Ρώσος προέδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Από την πλευρά της η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG επιβεβαίωσε σήμερα «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ». Σύμφωνα με την εταιρεία, η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης. Η PGNiG επεσήμανε πως η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και πρόσθεσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση.

Κομισιόν: Νέα απόπειρα εκβιασμού από τη Ρωσία – Ετοιμάζουμε συντονισμένη απάντηση

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν προετοιμασμένη για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και πως ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση».

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Πρόεδρος Δούμας: Να διακοπούν οι προμήθειες και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες

Την ίδια ώρα η Μόσχα εντείνει τις πιέσεις με τον πρόεδρο της ρωσικής βουλής να δηλώνει σήμερα ότι η Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση διακόπτοντας πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

naftemporiki.gr