Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος: Λύνουμε χρόνια αιτήματα των αστυνομικών – Μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα έκαναν στην κακοκαιρία

Σε χρόνια αιτήματα των συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν επιλυθεί αλλά και στη συνεισφορά των αστυνομικών στην τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, στη φρούρηση των συνόρων, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στην πρόσφατη κακοκαιρία, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον χαιρετισμό του στο Γενικό Συμβούλιο των Α/βάθμιων Οργανώσεων της ΠΟΑΣΥ.

Επίσης, εμφανίστηκε θετικός στα νέα ζητήματα που του τέθηκαν, για τα οποία έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο για να επιλυθούν.

Απευθυνόμενους στους αστυνομικούς, στους ανθρώπους «που στηρίζουν όσο κανένας άλλος σ’ αυτή τη χώρα την κοινωνική συνοχή του κράτους και τη βιώσιμη προοπτική της πατρίδας μας», ο υπουργός επισήμανε πως, όπως την τελευταία διετία έχει κατ’ επανάληψιν αποδειχτεί, η Ελληνική Αστυνομία έχει καθοριστικό λόγο στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής που δέχθηκε τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020. Έχει αποδειχθεί ότι η ετοιμότητα της Αστυνομίας να συνδράμει ανά πάσα ώρα και στιγμή σε οποιαδήποτε τέτοια επανάληψη, είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέδειξε και τον ρόλο του Έλληνα αστυνομικού στα δύο χρόνια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η ΕΛ.ΑΣ., όπως υπογράμμισε, «έχει πάρει στην πλάτη της τη χώρα» κι έχει πραγματοποιήσει το 95% των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων ενάντια στην πανδημία, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή.

Ήταν, όμως, συνέχισε, και αυτές οι πολύ δύσκολες τελευταίες ημέρες, που ανέδειξαν «περίτρανα τον ξεχωριστό και μοναδικό ρόλο» της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως τόνισε, εκατοντάδες αστυνομικοί που ανήκουν στην Άμεση Δράση, στην Τροχαία, στις ΟΠΚΕ, στα ΜΑΤ, στην ΕΚΑΜ, τη νύχτα της Δευτέρας, εκτός πρωτόκολλου, εκτός προβλεπόμενων διαδικασιών, εκτέλεσαν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα μία αποστολή απεγκλωβισμού 2.200 πολιτών. «Θα συνοδεύουν για πάντα τη μνήμη μας οι εικόνες αυτών των ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους έφτασαν να εργαστούν ακόμα και 20 ώρες συνεχόμενα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Νύχτα, με παγωνιά, με χιόνι, για να διασφαλίσουν ότι κάποια παιδιά να ξαναβρεθούν στην αγκαλιά του πατέρα και της μητέρας τους. Κάποιοι ηλικιωμένοι να βρεθούν σ’ ένα κέντρο υγείας, στο σπίτι τους, για να μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Βοήθησαν και κάποιες εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν καταταλαιπωρηθεί και υποστεί μια πρωτοφανή δοκιμασία, κυρίως στην Αττική Οδό. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι η συνδρομή τους δεν ήταν μόνο στην Αττική Οδό, αλλά σε ολόκληρο σχεδόν το οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και έδωσε λύση αποτελεσματική. Σε αυτό πρωταγωνίστησαν και εκπλήρωσαν αυτήν την αποστολή, αυτοί οι εκατοντάδες αστυνομικοί που κινητοποιήθηκαν. Διότι το ποιες είναι οι ευθύνες και οι δράσεις που αναλαμβάνει καθένας σε έκτακτες καταστάσεις προβλέπεται από συγκεκριμένα έγγραφα της Πολιτείας. Θέλω λοιπόν σήμερα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους αστυνομικούς που έδρασαν από την Δευτέρα το απόγευμα και μετά για να σώσουν αυτούς τους συμπολίτες μας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως συμπλήρωσε, όλα αυτά «έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλες εικόνες που βίωσα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη αυτούς τους 5 μήνες που ο πρωθυπουργός μου έχει αναθέσει αυτά τα πολύ υπεύθυνα και σοβαρά καθήκοντα. Δίπλα σ’ άλλες εικόνες αστυνομικών που υπηρετούν σε τμήματα, είτε για αστυνομικούς άνδρες και γυναίκες που είναι στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, είτε για τα αγόρια και κορίτσια που υπηρετούν στη ΔΙ.ΑΣ., στα Μ.Α.Τ., στις Ο.Π.Κ.Ε. σ’ όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχω ζήσει από κοντά δεκάδες και εκατοντάδες περιπτώσεις στην καθημερινή ζωή που ο Έλληνας αστυνομικός σώζει ανθρώπινες ζωές. Στηρίζει με δράσεις αστυνομικές, με δράσεις ασφαλείας τον Έλληνα πολίτη και πολλές φορές πέρα και έξω από τα καθήκοντα του προχωρά και σε πράξεις και δράσεις μοναδικής αλληλεγγύης, που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί μας, εκτός από εξαιρετικοί επαγγελματίες, είναι και σπουδαίοι άνθρωποι».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλει κανείς να είναι δίπλα. Να είναι μαζί, να συμπορεύεται βάσει ενός συνολικού σχεδίου που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα και το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Ενός σχεδίου που εξυψώνει το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελληνική κοινωνία.

Το έχουν φέρει έτσι τα πράγματα, που σήμερα στην ομιλία μου στο Κοινοβούλιο στη διάρκεια συζήτησης έχει προκαλέσει η αξιωματική αντιπολίτευση ως πρόταση μομφής προς τη κυβέρνηση, θα αναφερθώ στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα. Θέλω όμως να δώσω σαφή μηνύματα για το πώς βλέπω τα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα αστυνομικό.

Πιστεύω ότι υπάρχει ικανοποίηση, γιατί μέσα σε πέντε μήνες αντιμετωπίσαμε θέματα που χρόνιζαν με βάση τα αιτήματα που διαμορφώσατε και με βάση την κεντρική προτεραιότητα και επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις την Ελληνική Αστυνομία και τον Έλληνα αστυνομικό.

Έτσι κάναμε πράξη, το νέο βαθμολόγιο, έτσι κάναμε πράξη τη στήριξη του Μετοχικού Ταμείου των αστυνομικών. Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Έτσι κάναμε πράξη τη μεταβολή στην εκλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, γιατί θέλουμε να βάλουμε τέλος σε μία άκρα κομματικοποίηση. Πιστεύω ότι όλοι οι αστυνομικοί έχουν τα ίδια προβλήματα και μπορούν να δημιουργούν συνεργασίες και συνδικαλιστικές δράσεις, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και όχι διαχωρίζοντας τις με βάση τις κομματικές ταυτότητες.

Και έτσι συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί, αντιμετωπίζοντας από κοινού όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, για τον χρόνο που ήδη ξεκίνησε, η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. και του αστυνομικού από μια σειρά πάρεργα γραφειοκρατικής χαρτούρας. Δίνουμε μάχη να λύσουμε τη διακίνηση από τους αστυνομικούς μας του 1,5 εκατομμυρίου δικογράφων, τα οποία απασχολούν πάνω από 1.500 αστυνομικούς.

Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει και με τον Πρωθυπουργό της χώρας και είμαστε σε συνεργασία με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη, του οποίου η συμβολή αναμένω να είναι καθοριστική και σε αυτό το θέμα. Ο κ. Σκυλακάκης, πέρα από το ότι έχει το ταμείο της χώρας, είναι ένας ένθερμος φίλος της Ελληνικής Αστυνομίας και ελπίζουμε και ότι μέσα σε αυτόν τον χρόνο θα πάρει πιο αποτελεσματική μορφή. Προχωράμε και με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης, τον κ. Τσιάρα την ψηφιακή πλατφόρμα μετακίνηση αυτών των εγγράφων και σε μεταβατικό στάδιο την αξιοποίηση και των δικαστικών επιμελητών.

Όλα αυτά πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να τα περιγράψουμε σε μία συμφωνημένη λύση, η οποία θα απαλλάξει την Ελληνική Αστυνομία από αυτό το πάρεργο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές και ιδιαίτερα στις γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής που βασανίζονται από την έλλειψη αστυνομίας παρά τις προσπάθειες που κάνουμε και παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα προχωράμε στην ψηφιοποίηση περίπου 34 υπηρεσιών, που επίσης απελευθερώνουν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναγνωρίζω πλήρως, ως απολύτως δίκαιο το αίτημα για την αύξηση του ανωτάτου ορίου νυχτερινής απασχόλησης στις 64 ώρες. Ένα απολύτως δίκαιο αίτημα και ξέρω ότι ο κ. Σκυλακάκης θα το εγκρίνει παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει επιφέρει η κρίση της πανδημίας, σε συνδυασμό με ευρύτερα προβλήματα της οικονομίας, που δεν σχετίζονται με τη χώρα, όπως είναι το φαινόμενο της ακρίβειας το οποίο πλήττει όλες τις ελληνικές οικογένειες. Όλοι αισθανόμαστε την ακρίβεια, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που συνδέεται με σοβαρές μεταβολές στον χώρο της ενεργειακής οικονομίας και τους συσχετισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά θεωρώ ότι το σχέδιο το οικονομικό που έχει αυτή η κυβέρνηση, στο οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο ο αρμόδιος υπουργός είναι τέτοιο που θα αυξήσει, θα επιταχύνει την ανάπτυξη και έχει πλέον βιώσιμη μορφή και προοπτική και γερές βάσεις και αυτό θα διευκολύνει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

Δεύτερο έχει ήδη προωθηθεί μία λύση, την οποία βρίσκω δημιουργική και τεκμηριωμένη, μεταξύ του τριγώνου των δύο υπουργείων και της ΠΟΑΣΥ για μία σοβαρή επιστημονική μελέτη, την οποία τη χρηματοδοτεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταγραφεί επιστημονικά η επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος. Αυτό που βιώνουμε όλοι εμπειρικά για ένα μεγάλο τμήμα της αστυνομίας και των αστυνομικών μας είναι πολύ χρήσιμο και κρίσιμο να τεκμηριωθεί μ’ ένα τέτοιο επιστημονικό τρόπο.

Πολύ σύντομα θα λύσουμε το θέμα με τα οδοιπορικά των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους. Είναι απειροελάχιστο το κόστος, κάποιες ελάχιστες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι δυνατόν ο αστυνομικός να βάζει από την τσέπη του για να μετακινήσει τον κρατούμενο. Ούτε μπορεί να αφήσει τον κρατούμενο νηστικό μέσα σ’ ένα πλοίο. Είναι πράγματα τα οποία τα έχουμε βιώσει και θα το λύσουμε πολύ σύντομα. Πιστεύω με μία τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που έχουμε ετοιμάσει και άμεσα θα εισαχθεί στη Βουλή για την αστυνομική εκπαίδευση.

Τέλος θεωρώ, ότι έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες ν’ αντιμετωπίσουμε και το θέμα του βοηθήματος της οικογενειακής αυτοτέλειας, επίσης πολύ σύντομα, είναι ένα θέμα που κάνουμε τις σχετικές συνεννοήσεις, προκειμένου και αυτό να είναι μία θετική ανταπόκριση σε ζητήματα που αντιμετωπίζει ο έλληνας αστυνομικός.

Αυτή η κυβέρνηση με πράξεις και όχι με λόγια ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αστυνομικών μας, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός πρέπει να τυγχάνουν του κύρους και του σεβασμού από την ελληνική πολιτεία, να εκπέμπουν κύρος και σεβασμό προς τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος πρέπει να είναι και να νιώθει ασφαλής. Πορευόμαστε και θα πορευόμαστε μαζί, με θετικό και αποτελεσματικό τρόπο αφήνοντας αυτή τη χρονιά, το 2022, ως μία χρονιά ορόσημο της τομής στην Ελληνική Αστυνομία, που αλλάζει και γίνεται καλύτερη» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.