Skip to main content

Τροφή στα σενάρια εκλογών δίνουν τα μέτρα με ορίζοντα Μαΐου

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Ρητές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έδωσε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές προαναγγέλλοντας «μεγάλη αύξηση» του κατώτατου μισθού τον Μάιο, καθεστώς αναστολής για το 25% των εργαζομένων της εστίασης διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων καθώς και επικείμενες φοροελαφρύνσεις. 

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου». «Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και Θεού θέλοντος θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο χρονισμός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με την άποψη του συνεντευξιαστή ότι υπάρχει πράγματι «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές την προσεχή περίοδο. Μάλιστα, έδωσε μεγαλύτερη τροφή στα εκλογικά σενάρια προαναγγέλλοντας σημαντική αύξηση μισθού η οποία όπως είπε θα είναι «πολύ μεγαλύτερη» από την αύξηση 2% που δόθηκε προ δύο εβδομάδων. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από τον χρονισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης η οποία θα γίνει όπως είπε την 1η Μαΐου. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες προβλέψεις τοποθετούν τις πρόωρες κάλπες την άνοιξη ή το φθινόπωρο αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ενδέχεται να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Αν προστεθεί δε το γεγονός ότι μια από τις βασικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση κατώτατου μισθού 800 ευρώ τότε καθίσταται σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκλαμβάνει σαφές εκλογικό άρωμα. 

Καθεστώς αναστολής για το 25% των εργαζομένων στην εστίαση

Τις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών τόνωσε βέβαια και η προαναγγελία του κ. Μητσοτάκη ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να θέσουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης η περίοδος της αναστολής θα είναι δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση αλλά η διάρκειά της θα κριθεί από το αν θα ανανεωθούν ή όχι τα μέτρα κατά της πανδημίας. Την προεκλογική εικόνα συμπλήρωσαν τέλος οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε νέες φοροελαφρύνσεις. «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών.  Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ» είπε ο πρωθυπουργός.