Skip to main content

Τι απάντησε ο Γκ. Χαρδούβελης στον Αλ. Τσίπρα

Στις τοποθετήσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2015, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Το ερώτημα είναι, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, πως θα ξεφύγουμε από την κρίση.

«Φοβάμαι ότι ο δρόμος της οικονομικής λογική που έχετε διαλέξει είναι ένας δρόμος επιστροφής στο παρελθόν αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Πως θα δημιουργήσετε μέχρι το Σεπτέμβριο 200.000 θέσεις εργασίας, που θα βρείτε τα λεφτά, τι δουλειές θα κάνουν αυτοί».

Στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι η χώρα κυβερνάται μέσω  email, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει διαπραγμάτευση.

«Ο λόγος που δεν έχει κλείσει η συμφωνία είναι ότι διαπραγματευόμαστε» είπε και κατέληξε: «Ακόμη και εάν γίνετε κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης, πρέπει να προχωρήσετε με τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές μας, τόνισε θέλουν να δουν συνέχεια.

Αντιπαράθεση και με Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ήδη άνθρωποι του κόμματός σας, είπαν κατά τη συζήτηση πως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες στην ελληνική οικονομία (σ.σ. σχετική αναφορά είχε κάνει ο Γ. Δραγασάκης), άκουσα πως υπάρχει ρίξη θεσμών και αξιών. Κι εμείς αυτό πιστεύουμε ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Λαμβάνοντας το λόγο για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη πως μίλησε «σαν υπουργός Οικονομικών του Σημίτη» σαν να μην άκουσε τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και περιφρονώντας τη Βουλή.

«Πιστεύετε ναι ή όχι πως έχουμε παγίδα χρέους, πρόβλημα αποπληθωρισμού, ότι δεν γίνεται ανάπτυξη με τις κρατικές δαπάνες στο 38% του ΑΕΠ;» ρώτησε τον κο Χαρδούβελη ο κ. Τσακαλώτος, ελέγχοντάς τον παράλληλα για τη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: «Κάνατε λάθος όταν σας ρώτησε η εφημερίδα, αν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι του ελλείμματος για τη Γαλλία κι εσείς πήρατε θέση υπέρ του Σόιμπλε; Γιατί να σας στηρίξουμε; Για να συνεχίσετε να λέτε “μπράβο Σόιμπλε, δεν χρειάζεται καμία αλλαγή;».

Όσον αφορά δε, τις προτεινόμενες από τον υπουργό Μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσακαλώτος λέει πως «δεν υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις προστασία των συνταξιούχων και των εργαζομένων». 

Απαντώντας, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως η συνέντευξή του δεν αποδόθηκε σωστά από τον ελληνικό Τύπο:

«Απευθύνθηκα στο γερμανικό κοινό, όταν ρωτήθηκα αν θα πρέπει η Γαλλία να υπακούσει στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Και δυστυχώς ο ελληνικός Τύπος άφησε απ’ έξω τη μισή μου απάντηση. Είπα πως η Γαλλία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της (γιατί δεν το κάνει και μας δημιουργεί πρόβλημα σαν χώρα) αλλά είπα πως αν οι δαπάνες του γαλλικού Δημοσίου είναι δημόσιες επενδύσεις, θα πρέπει να αφεθούν να ξεπεράσουν το όριο του 3% για το έλλειμμα. Και έχω φάει κριτική απ’ την αντιπολίτευση για κάτι που πιστεύει κι εκείνη!» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε σχέση με το χρέος, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως είναι πράγματι υψηλό, «αν και, όπως είπε ο κος Βενιζέλος πρωτύτερα, κάποιοι το υπολογίζουν στο 60%. Το χρέος όμως, μπορεί κανείς και να το δει ως κόστος εξυπηρέτησής του – και αυτή τη στιγμή είναι το μισό απ’ ό,τι ήταν πριν την κρίση: Το κόστος αυτό σήμερα είναι 6-7 δις ενώ πριν ήταν 13 δις. Αυτό που έχει σημασία για μας στην διαπραγμάτευση, είναι ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό. Θέλουμε να “κλειδώσουμε” αυτά τα επιτόκια – και θα το προσπαθήσουμε» συμπλήρωσε ο υπουργός.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ