Skip to main content

Τριήμερο «φωτιά» για την κυβέρνηση

Ένα τριήμερο φωτιά εκκινεί από σήμερα για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν σήμερα για τελευταία φορά πριν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου επί της ουσίας η Αθήνα αφενός πρέπει να λάβει μια παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αφετέρου πρέπει να υποβάλει αίτηση για την ένταξη της στην προληπτική γραμμή στήριξης.

Επιπροσθέτως, το βράδυ της Κυριακής θα διεξαχθεί στην Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ενώ στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου οι βουλευτές ήδη συζητούν τα σενάρια για επίσπευση της προεδρικής εκλογής μετά τη σχετική αναφορά του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη και την πρωτοβουλία των δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η επίσπευση της εκλογής ΠτΔ είναι άμεσα εξαρτώμενη με τις πιέσεις των δανειστών και την απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος. Θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένη η επιθυμία τους πρώτα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και μετά να παρθεί η όποια απόφαση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Εντός αυτού του τοπίου κερδίζει έδαφος το σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, κάτι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έβαλε στο τραπέζι και επίσημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μεσημέρι φθάνει στην Αθήνα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος θα συναντηθεί στις 16:50 με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Το Σάββατο θα λάβει χώρα το ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και οι όποιες εκδηλώσεις μνήμης θα διεξαχθούν εντός έντονα φορτισμένου κλίματος λόγω των γεγονότων με τον Νίκο Ρωμανό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ