Skip to main content

Κόντρα Τσακαλώτου – Γεωργιάδη στη Βουλή

Ένταση προκάλεσε στη βουλή,κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «είναι κατάντια» για τον αστικό κόσμο να τον αντιπροσωπεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αρχικά ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «δεν είμαι στο fan club του αστικού πολιτισμού, δεν είναι και το αγαπημένο μου» και διευκρίνισε ποια είναι η άποψή του: «λίγο – πολύ συμφωνώ με την απάντηση που έδωσε ο Μαχάτμα Γκάντι όταν τον ρώτησαν τι ιδέα έχει για το δυτικό πολιτισμό και απάντησε «θα ήταν καλό να υπάρχει»». Στη συνέχεια εκτίμησε πως για την Ν.Δ. «τώρα χάνεται και μέρος του αστικού κόσμου, γιατί υπάρχουν και αξίες στον αστικό κόσμο που δεν μπορεί να τις αντιπροσωπεύσει ούτε η Σοφία Βούλτεψη, ούτε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι κατάντια για το δικό σας κόσμο ότι φτάσατε να σας αντιπροσωπεύουν αυτά τα δύο άτομα».

Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ανδ. Λυκουρέντζος: Αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο. Κύριε συνάδελφε, είναι ανεπίτρεπτο να αξιολογείτε επί προσωπικού. Να αξιολογήσετε πολιτικά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Κύριε Λυκουρέντζο, δεν σας διέκοψα. Αυτός είναι ο πολιτισμός σας.

Θα πω κάτι για τη βασική πολιτική.

Ανδ. Λυκουρέντζος:  Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την παράταξη μου.

Πρόεδρος (Ευάγγελος Μεϊμαράκης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφοι, να ολοκληρώσει ο ομιλητής.

Σοφία Βούλτεψη: Να βάλουμε τους λογαριασμούς μας δίπλα-δίπλα!

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εγώ θα ήθελα να πω το εξής…

Σοφία Βούλτεψη: Τους λογαριασμούς μας θα τους συγκρίνουμε;

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νομίζω καταλαβαίνετε τι εννοούσα για τον πολιτισμό που έλεγα λίγο πριν.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Σοφία Βούλτεψη: Χειροκροτήστε τους λογαριασμούς!

Όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Τσακαλώτου ζήτησε το λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης και απάντησε «επί του προσωπικού».

Αδ. Γεωργιάδης: Κύριε συνάδελφε, η αλήθεια είναι ότι όταν σας άκουγα στην αρχή να αναφέρεστε στον Γκράμσι, μου έκανε εντύπωση που κάνατε αυτήν την αναφορά, γιατί –ξέρετε- την είπατε μισή. Ο Γκράμσι δεν είπε αυτό που είπατε. Είπε ότι πριν πεθάνει το παλαιό και μέχρι να γεννηθεί το νέο, –προσέξτε- μεσολαβεί η εποχή των τεράτων. Πράγματι, κύριε Τσακαλώτε, είστε τα πολιτικά τέρατα αυτής της κρίσης!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ευ. Μεϊμαράκης: Σας παρακαλώ. Θα δημιουργήσουμε τώρα άλλο προσωπικό θέμα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είναι προσωπικό, κύριε Πρόεδρε, τι είπε ο Γκράμσι;

Αδ. Γεωργιάδης: Ακούστε κάτι, λοιπόν, κύριε συνάδελφε: Το αν εγώ εκφράζω τον αστικό κόσμο ή όχι, αυτό προφανώς θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι μου, δεν θα το κρίνετε εσείς. Εάν είναι αρκετοί ψηφοφόροι μου για να εκλεγώ στο Κοινοβούλιο, θα κρίνουν αρκετοί ότι το εκφράζω, εάν όχι κάτι άλλο.

Ακούστε, όμως τι μας χωρίζει σε επίπεδο αστικής διαλέξεως.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είναι προσωπικό αυτό, κύριε Πρόεδρε;

Ευ. Μεϊμαράκης: Παρακαλώ, απαντήσετε επί προσωπικού.

Αδ. Γεωργιάδης: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν είχα την τύχη του καλού συναδέλφου να γεννηθώ πλούσιος σε χώρα του εξωτερικού, να σπουδάσω στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, των χωρών των ιδρυτών του καπιταλισμού και εκεί όπου ανθεί ο καπιταλισμός. Και μετά από είκοσι χρόνια δουλειάς σε πάγκους και σε βιβλιοπωλεία, δεν μπόρεσα να έχω μερίδια στη BlackRock. Αυτό πράγματι είναι μία ζημιά για μένα και είμαι βέβαιος και για την κυρία Σοφία Βούλτεψη, η οποία δουλεύει και εκείνη μέσα στην πιο δύσκολη συνθήκη αυτής της χώρας, χωρίς να έχει απολαύσει τα πολύ μεγάλα προνόμια της Οξφόρδης και των άλλων μεγάλων πανεπιστημίων, που είναι πολύ αστικά, κύριε Τσακαλώτε.

Άρα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εσείς μάλλον είστε προδότης της δικής σας τάξεως, της αστικής τάξεως, διότι είστε κατεξοχήν γέννημα αυτής της αστικής τάξεως την οποία τώρα πολεμάτε και μάλιστα με αυτόν τον ανεπαρκή τρόπο που παρακολουθήσαμε προηγουμένως.

newsroom naftemporiki.gr