Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Όταν τον Ιούνιο του 2015 ο 29χρονος τότε Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου, όλοι κατάλαβαν ποιος κάνει κουμάντο στη Σαουδική Αραβία. Ανέλαβε αμέσως τον εκσυγχρονισμό και τη μετάβαση σε νέο οικονομικό μοντέλο, που προετοιμάζει τη χώρα «για ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο», τον πόλεμο στην Υεμένη, την αντιπαράθεση με το Ιράν. Στην πρώτη του συνέντευξη, στον Economist, μίλησε για το βασίλειο σε… πρώτο ενικό. «Τα σύνορά μου, η οικονομία μου, η πολιτική μου».
Η σύσταση επενδυτικού ταμείου 2 τρισ. δολαρίων, που θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, το σχέδιο φουτουριστικής μεγαλούπολης στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας, η απόφαση για εισαγωγή του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Αramco στο χρηματιστήριο ενθουσίασαν πολλούς. Το ίδιο συνέβη με την πρόσφατη ανακοίνωση ότι θα επιτραπεί η οδήγηση στις γυναίκες. Ο πρίγκιπας ήξερε πολύ καλά ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτούσε περισσότερο από κάθε άλλο την αλλαγή.
Οι προκάτοχοί του στήριζαν την εξουσία τους στο πετρέλαιο και τον κλήρο. Εκείνος αντιλαμβάνεται ότι η ισχύς των δύο παραγόντων έχει ημερομηνία λήξης. Ας μην περιμένει όμως κανείς η οικονομική φιλελευθεροποίηση και τα δειλά ακόμη βήματα κοινωνικής αλλαγής να οδηγήσουν σε πολιτική φιλελευθεροποίηση. Όσοι ρωτούσαν «πού το πάει ο Σαλμάν;» έλαβαν απάντηση το Σαββατοκύριακο.
Στο όνομα της μάχης κατά της διαφθοράς βγάζει από τη μέση όποιον θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Μεταξύ των 11 υπό κράτηση πριγκίπων ξεχωρίζει ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ. Με περιουσία 17 δισ. δολαρίων έχει επενδύσει μέσω της εταιρείας του Kingdom Holding σε Apple, Twitter, Lyft, Newscporp και Citigroup. Οι διασυνδέσεις και η επιρροή του αδιαμφισβήτητες. Στο παρελθόν είχε μάλιστα στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, αγοράζοντας από αυτόν ένα ξενοδοχείο και ένα γιοτ, αν και το 2015 οι σχέσεις τους ψυχράνθηκαν.
Στη σύγκρουση των δύο πριγκίπων, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δυσκολευθεί να διαλέξει στρατόπεδο. Τον Σαλμάν χρειάζεται για να δει την Αramco στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και όχι μόνο.