Skip to main content

Στη μέγγενη του χρόνου

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου 
[email protected]

Μονόδρομος για τη χώρα μας είναι πλέον η άμεση επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση τόσο θα πλησιάζει η επανάληψη του δράματος του 2015, ενώ η οικονομία θα απομακρύνεται από τον στόχο της ανάκαμψης.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την άσχημη τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση, η απάντηση είναι αρκετά εύκολη, οι ευθύνες βρίσκονται τόσο στην πλευρά των Ευρωπαίων αξιωματούχων όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ μπορεί να επιμένει στις σκληρές θέσεις του, αλλά αυτό το ξέραμε εδώ και μήνες.

Ευθύνεται η Κομισιόν η οποία μέχρι και πριν από λίγες ημέρες υποστήριζε δημόσια, και μάλιστα με άρθρα του επιτρόπου Μοσκοβισί, ότι το πρόγραμμα βγαίνει και θα οδηγήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ σήμερα ταυτίζεται με τη θέση του ΔΝΤ και καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει προληπτικά δημοσιονομικά μέτρα.

Ευθύνεται η κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση, προφανώς γιατί επεδίωξε μια πολιτική συμφωνία με τους δανειστές ποντάροντας στο πολύ κακό κλίμα που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. (Brexit, προσφυγικό) όσο και σε διεθνές επίπεδο (Ντόναλντ Τραμπ). Το ίδιο λάθος είχε κάνει και το 2015, ακολουθώντας τη «θεωρία των παιγνίων» με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η απόδοση ευθυνών δεν μας οδηγεί πουθενά, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποφανθούν με πιο νηφάλιο πνεύμα.

Σήμερα το ζητούμενο είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, μετά από αυτή την ημερομηνία η όποια συμφωνία θα είναι ακόμη χειρότερη για τη χώρα μας.

Σημαντικοί εταίροι (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) έχουν εκλογές, οι οποίες θα κρατήσουν από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι λαϊκιστές στις χώρες αυτές βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο, συνεπώς οι σημερινές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να μας κάνουν «εκπτώσεις».

Η συμφωνία περνάει από αμοιβαίες υποχωρήσεις τώρα, διαφορετικά δεν έχουμε καμία τύχη να βγούμε στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και με την κατάσταση που επικρατεί  στην Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μας προτείνουν ένα τέταρτο μνημόνιο…