Skip to main content

Ηχηρό μήνυμα ασφάλειας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

H βόλτα του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του στο κέντρο της Αθήνας, εκτός πρωτοκόλλου και εκτός προγράμματος, οι φωτογραφήσεις και οι χειραψίες με Έλληνες και τουρίστες, που βρέθηκαν την ώρα εκείνη στην οδό Ερμού, έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη επίσκεψη.

Από το απόγευμα της Παρασκευής που αναχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν και η συνοδεία του ξεκίνησε η συζήτηση για τον απολογισμό της επίσκεψης και το κατά πόσο ήταν θετική. Όμως, ο περίπατος του προεδρικού ζεύγους, που αναπαράχθηκε και από ξένα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ασφάλειας και είναι το σημαντικότερο δώρο των επισκεπτών μας. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, κατά την οποία άλλες χώρες δοκιμάζονται από την τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων είναι και η Γαλλία, η πατρίδα των προσκεκλημένων μας, ο ηγέτης ενός μεγάλου ξένου κράτους κυκλοφορεί με άνεση στο κέντρο της πρωτεύουσας.   

Ευτυχώς η χώρα μας έχει μείνει έξω από τη δίνη της τρομοκρατίας και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Όποιος, από το εξωτερικό, είδε τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του να βολτάρουν στο κέντρο της Αθήνας, το μήνυμα που έλαβε ήταν σαφές. Πως η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη, που επιτρέπει και σε αρχηγό κράτους να κυκλοφορεί, όπως οι απλοί τουρίστες. Ασφαλώς και είχε τη συνοδεία της προσωπικής του ασφάλειας, καθώς και Ελλήνων αστυνομικών, αλλά παρ’ όλα αυτά ο περίπατος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στην πολύβουη Ερμού, σε ώρα αιχμής, ανάμεσα σε έκπληκτους πολίτες δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στις μέρες μας.

Είναι, ίσως, το πιο χειροπιαστό και άμεσο κέρδος της επίσκεψης.

Τα υπόλοιπα προσδοκώμενα οφέλη, όπως η προώθηση επενδύσεων, η στήριξη της Γαλλίας για την έξοδο από το μνημόνιο και για τη διευθέτηση του χρέους, τελούν υπό την αίρεση και άλλων παραγόντων. Απαιτούν χρόνο να ωριμάσουν, απαιτούν συνέχιση των μεταρρυθμιστικών ενεργειών από μέρους της Ελλάδας και εφαρμογή του προγράμματος, συμφωνία των άλλων εταίρων -και ειδικά της Γερμανίας- και το αποτέλεσμά τους δεν είναι βέβαιο.