Skip to main content

Γαλλικό κουίζ

Aπό την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και σταρ της Ευρώπης επισκέπτεται σε λίγες μέρες την Αθήνα.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επίσκεψη ως γεγονός «που θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα ανοίξει μεγάλα θέματα για το μέλλον της Ευρωζώνης».

Άραγε, προς ποια κατεύθυνση;

Λίγο πριν ταξιδέψει στην Ελλάδα, ο νέος Γάλλος πρόεδρος άνοιξε την ατζέντα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας της χώρας του.

Δια στόματος του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, προανήγγειλε ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση.

Αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, ώστε να προσαρμόζουν τους μισθούς και το ωράριο εργασίας στις συνθήκες της αγοράς.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο τις προσλήψεις όσο και τις απολύσεις, προκαλώντας την αντίδραση των αριστερών συνδικάτων.

Κουίζ: Αν η Γαλλία προωθεί την ευελιξία της αγοράς εργασίας σε μια οικονομία με ανεργία 9,5%, άραγε, τι θα εισηγηθεί στην Ευρωζώνη για μια οικονομία με ανεργία 23%;

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι νέος, εύπορος και επαγγελματικά επιτυχημένος. Χωρίς ισχυρούς κομματικούς δεσμούς, με φιλοεπιχειρηματικό προφίλ και θητεία στις τράπεζες. 

Ήταν μέλος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος από 24 ετών, ωστόσο, ποτέ δεν είχε εκτεθεί σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία και κατ’ επέκταση δεν κατείχε έως τώρα αξιώματα.

Έχει εργαστεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον όμιλο Rothschild. Σταθμός στην επαγγελματική σταδιοδρομία του ήταν η εξαγορά θυγατρικής της Pfizer από τη Nestle, αξίας άνω των 9 δις ευρώ, μέσω της οποίας κατέστη εκατομμυριούχος. 

Είναι ένθερμος υποστηρικτής της περικοπής δημοσίων δαπανών και της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο φορολόγησης και εργασιακών σχέσεων.

Τι μπορεί, αλήθεια, να περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Εμανουέλ Μακρόν;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθεί από το Βερολίνο, σε ένα παιχνίδι ισχύος στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα αλλάξει την ατζέντα για την Ελλάδα.

Ποντάρουν τα λεφτά τους;