Skip to main content

Κάτι τρέχει, νέα κρίση ποιος αντέχει;

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Κανείς τραπεζίτης δεν καταδικάστηκε για την εκδήλωση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά την ύφεση του 1929. Κι εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους δεν έμειναν στα αζήτητα ή επιβραβεύτηκαν με παχυλές αποζημιώσεις. Γιατί άλλο να είσαι αποτυχημένος κι άλλο χρήσιμος αποτυχημένος.

Οι κυνικοί θα απαντήσουν ότι η ανικανότητα και η απληστία δεν συνιστούν ποινικά αδικήματα.

Οι υπερασπιστές των γιγάντων του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχουν εύκολο έργο. Το μέγεθος μετράει και η πολυπλοκότητα ευαίσθητες χορδές βαράει, γι’ αυτό και οι αρχές -αντί διώξεων- κλείνουν τις υποθέσεις με καταβολή προστίμων. Η επιείκεια των ποινών είχε εξοργίσει ακόμη και τον «Economist», που στο τεύχος της 15ης Δεκεμβρίου 2012 αναρωτήθηκε: «Μια χούφτα τράπεζες έγιναν άραγε τόσο ισχυρές, ώστε όχι μόνο να μην μπορούν να χρεοκοπήσουν, αλλά ούτε καν να πάνε φυλακή;» Την απάντηση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ: «Η λύση στα προβλήματά μας δεν είναι να κρεμάσουμε είκοσι τραπεζίτες».

Οντως δεν είναι λύση και είναι τέτοια η φύση (του προβλήματος), που το κρέμασμα, όταν δεν το αναλαμβάνει η εξαιρετικά κυκλοθυμική αγορά, μπαίνουν στο παιχνίδι οι ΗΠΑ και αλλάζουν τη φορά.

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το «διαμάντι» του γερμανικού τραπεζικού στέμματος, η Deutsche Bank, που πληρώνει ακόμη δισεκατομμύρια για αμαρτίες του παρελθόντος, κρεμάστηκε πάλι χθες στα μανταλάκια του αμερικανικού Τύπου. Είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, που επικαλείται η «Wall Street Journal».

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed ότι η Deutsche Bank (και η ισπανική Banco Santander) ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που έμειναν μετεξεταστέες στα stress tests, λόγω «σημαντικών αδυναμιών» στις εσωτερικές λειτουργίες και «ανεπαρκούς προόδου».

Ο πιο καλός ο μαθητής πρέπει να κάνει ξανά τα μαθήματά του, για να ισιώσει η δουλειά του. Κάτι τρέχει, για τον Σόρος λεφτά βρέχει, νέα κρίση ποιος αντέχει; 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.