Skip to main content

Μια Τούνμπεργκ μόνο δεν φέρνει την άνοιξη

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Έχοντας την ικανότητα να αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο συνωθείται η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ του πλανήτη, έχει εντάξει στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ άλλων και την «προστασία του πλανήτη».

 Μεταξύ, μάλιστα, των διακεκριμένων προσκεκλημένων του Φόρουμ θα είναι και η 17χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο ενός νέου κινήματος για την προστασία του κλίματος στο οποίο πρωτοστατεί διεθνώς η νεολαία.

 Η Τούνμπεργκ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη δημοσιότητα προκειμένου να μεταφέρει στην πρωτεύουσα του παγκόσμιου κατεστημένου το επείγον μήνυμα για την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Μιας πρόκλησης που αποτυπώνεται ως η μεγαλύτερη ανησυχία ακόμη και στην ετήσια έρευνα που κάνει κάθε χρόνο το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προκειμένου να αποτυπώσει τα θέματα τα οποία καίνε την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ.
 Σύμφωνα με την έρευνα, οι κίνδυνοι που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος βρίσκονται στην κορυφή των ανησυχιών της παγκόσμιας ελίτ, φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα θέματα όπως οι εμπορικοί πόλεμοι και η ενίσχυση εθνικιστικών πολιτικών.

 Η Τούνμπεργκ, με την αθωότητα της ηλικίας της, ελπίζει ότι παράλληλα με τον «δρόμο» -τις μαζικές διαδηλώσεις για το κλίμα- θα συγκινήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν… Γεγονός μάλλον αμφίβολο αν λάβει κανείς υπόψη την εχθρότητα για παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη δράση για την κλιματική αλλαγή, εχθρότητα που εξέφρασε άλλωστε με την απόσυρση των ΗΠΑ από την ανεπαρκή για πολλούς συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Για να μην αναφερθούμε στην κυνικότητα του άλλου εχθρού της κλιματικής αλλαγής, του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, που παραθέριζε στη Χαβάη την ώρα που η χώρα του καιγόταν.

Το Νταβός άλλωστε λειτουργεί πολλές φορές σαν «πλυντήριο» για ανήσυχες διασημότητες, όπως για παράδειγμα ο ροκ σταρ Μπόνο.

 Ούτως ή άλλως μια… Τούνμπεργκ δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη, σε ένα Φόρουμ στο οποίο οι ισχυροί του πλανήτη σχεδιάζουν την επόμενη μέρα χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες. Είτε πρόκειται για τα δικαιώματα των φτωχών και παραμελημένων, είτε για την κλιματική αλλαγή, που απειλεί με πρόσθετες οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές τον πλανήτη.