Skip to main content

Ας ανατρέξει και στην ελληνική μυθολογία

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Οι λαϊκιστές του Σαλβίνι θριάμβευσαν στις ευρωεκλογές. Η ακροδεξιά Λέγκα εξασφάλισε ποσοστό 34,3%, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2018.

Το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης στην Ιταλία δείχνει ότι δύο στους πέντε ψηφοφόρους επέλεξαν να στηρίξουν ένα κόμμα που προτάσσει το δόγμα «Πρώτα η Ιταλία», δεσμεύεται να βάλει φρένο στις μεταναστευτικές ροές και ανοίγει μέτωπα σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης χαρακτηρίζει απαρχαιωμένους τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιμένει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές φόρων, ελαφρύνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Μπροστά στο ενδεχόμενο «καμπάνας» τριών δισ. ευρώ από την Κομισιόν για υψηλό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, ο Σαλβίνι επιμένει ότι θα ήταν παράλογο να «στραγγαλίσει» κανείς την εύθραυστη ανάκαμψη στον «βωμό» των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων.

«Πιστεύετε ότι σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, με την ανεργία μεταξύ των νέων στο 50% σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όταν πρέπει να βιασθούμε να προσλάβουμε γιατρούς και νοσοκόμες διότι αλλιώς τα νοσοκομεία μας θα είναι άδεια, κάποιος στις Βρυξέλλες πρέπει -στο όνομα των κανονισμών του παρελθόντος- να μας ζητήσει να πληρώσουμε πρόστιμο;» διερωτήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο. Ο «ατρόμητος» ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς δεν φοβάται ούτε το μένος των αγορών. Ερωτηθείς για την ανησυχητική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και τη διεύρυνση του περιθωρίου απόδοσης μεταξύ ιταλικού και γερμανικού ομολόγου, είχε δηλώσει αδιάφορα ότι το spread είναι κάτι που τρώει για… πρωινό. Την τελευταία δεκαετία η οικονομία της Ιταλίας, αν και τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, αποκλίνει σταθερά από τις υπόλοιπες οικονομίες του ευρώ. Το χρέος, πάνω από 130% του ΑΕΠ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το 2008 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ήταν σχεδόν 6% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ τώρα είναι 6% κάτω.

Ο Σαλβίνι έχει αποδείξει ότι μπορεί να σαγηνεύσει τον ιταλικό λαό και να τον έχει με το μέρος του. Ενισχυμένος πολιτικά, υψώνει παράστημα στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Υψώνει παράστημα και στο εσωτερικό, απειλώντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση εάν δεν εξασφαλίσει συναίνεση για τις φοροελαφρύνσεις.

Ίσως θα πρέπει να έχει κατά νου το παράδειγμα της Ελλάδας και πόσο ακριβά πλήρωσε την απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών. Ας ανατρέξει και στην ελληνική μυθολογία, για να μην κάψει τα «φτερά» του, όπως τα έκαψε ο Ίκαρος, πιστεύοντας ότι μπορεί να φθάσει στον Ήλιο…