Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Στις επόμενες ώρες μετά την είδηση για την αποπομπή της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, με απόφαση της Γερουσίας, δύο ήταν τα hashtags που κυριάρχησαν: ένα υπέρ και ένα κατά της διαδικασίας.
Μεταξύ των υποστηρικτών της κυρίας Ρούσεφ στο Twitter κυριάρχησε ο όρος #SeEuFosseADilma (εάν ήμουν η Ντίλμα).
Το hashtag όμως που πραγματικά κατέρριψε κάθε ρεκόρ, με περίπου 12.000 tweets μέσα σε μία ώρα μετά την ανακοίνωση της είδησης, ήταν το #TchauQuerida (Αντίο αγαπημένη).
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη: Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 20 ώρες, 55 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής, ενώ μόλις 22 τάχθηκαν κατά.
Η κα Ρούσεφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης οικονομίας μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, με τα καθήκοντά της να αναστέλλονται για 180 ημέρες για να παραστεί σε ειδική δίκη, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για παράβαση των προεδρικών της καθηκόντων και χειραγώγηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Στη θέση της αναλαμβάνει προσωρινά ο 75χρονος Μικέλ Τέμερ, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει εάν η αποπομπή Ρούσεφ ήταν η σωστή κίνηση προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της οικονομίας, που άλλοτε εντυπωσίαζε με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούσαν το 7% και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση της τελευταίας 30ετίας.
Η βαθιά ύφεση ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησε τη χώρα στην πολιτική κρίση.
Η δραματική υποχώρηση στις τιμές πρώτων υλών συμπαρέσυρε και την οικονομία της Βραζιλίας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 3,8% το 2015, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1981.
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί σε υψηλά 12ετίας, πάνω από το 10%, ενώ και η ανεργία καλπάζει ανησυχητικά, με περισσότερους από οκτώ εκατ. χωρίς εργασία.
Η «σιδηρά κυρία» της Βραζιλίας εγκαταλείπει τον προεδρικό θώκο, έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία, που την είχε παραλάβει από τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Στη διάρκεια της θητείας της, απέκτησε εύσημα για την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων που βοήθησαν δεκάδες εκατομμύρια πολιτών να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
Τα σκάνδαλα όμως διαφθοράς -στα οποία εμπλέκονταν και μέλη του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών- η οικονομική ύφεση, τα τεράστια ελλείμματα και η πολιτική παράλυση οδήγησαν στα «τάρταρα» τη δημοτικότητά της, χάνοντας την εμπιστοσύνη του λαού.
Οι συγκυρίες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολες για τον αντιπρόεδρο Τέμερ, που ανέλαβε προσωρινά στη θέση της κυρίας Ρούσεφ και βρίσκεται και ο ίδιος αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά.
Ο «μήνας του μέλιτος» μπορεί να μη διαρκέσει ούτε έως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, στις 5 Αυγούστου.
Όσο για τους πολίτες της Βραζιλίας, που έχουν αγανακτήσει από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, ονειρεύονται μια ιδανική και πιο φιλελεύθερη χώρα, υπό την ηγεσία του… Ντάμπλντορ από τον Χάρι Πότερ. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το εξίσου δημοφιλές hashtag #dumbledorepresidente (Ο Ντάμπλντορ για πρόεδρος).