Skip to main content

Αμ’ έπος αμ’ έργον

REUTERS/Hannah McKay/Pool

Η ριψοκίνδυνη κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν

Το «στρατόπεδο» Λε Πεν είχε προειδοποιήσει: αν ο Μακρόν χάσει τον Ιούνιο θα ζητήσουμε εκλογές.

Όπερ και εγέντο.

Αλλά τόσο άμεσα;

Η παράταξη Μακρόν υπέστη όχι απλά ήττα, αλλά πανωλεθρία στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Έμεινε όχι μία μονάδα πίσω, αλλά 17 σχεδόν από τον Εθνικό Συναγερμό του Ζορντάν Μπαρντελά, του νέου αγαπημένου παιδιού της γαλλικής «σκληρής δεξιάς», ο οποίος τώρα είναι και υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Αν και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει ως το 2027, η Λε Πεν μετά από δύο σαφέστατες ήττες από τον Μακρόν, πιθανότατα θα διεκδικήσει σε 3 χρόνια την προεδρία – εκτός κι αν κάνει πίσω για τον Μπαρντελά.

Το αίτημα του Rassemblement National άμεσο: «Ζητάμε εκλογές» είπε ο Μπαρντελά στις πρώτες του δηλώσεις.

Και ο Μακρόν τον άκουσε.

Αμ’ έπος αμ’ έργον. Έπρεπε να το κάνει επειδή του το ζήτησε η ακροδεξιά;

Ήταν ένα μεγάλο χαστούκι για το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο προπάντων αιφνιδιάστε τους πάντες. Επιλέγοντας προς έκπληξη όλων να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να καλέσει τους Γάλλους στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, ο Εμμανουέλ Μακρόν, προκάλεσε ένα ανεύθυνο σοκ.

Προφανώς δεν θα είχε πάρει αυτή την απόφαση αν η λίστα του Rennaisance είχε συγκεντρώσει το 20% των ψήφων και όχι το 15% αυτό το απόγευμα της Κυριακής.

Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη  πρωτοβουλία, για τον Μακρόν που άλλαξε το συνταξιοδοτικό «με ένα νόμο», που πήρε εξαιρετικά σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό, και που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.