Skip to main content

Μια σπηλιά στην Κορινθία

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν πήραν όλοι τα βουνά και τα λαγκάδια, κάποιοι οργανώθηκαν στα πεδινά.

Προ επταετίας ήταν οι «Survivalistes» οι σπεσιαλίστες της επιβίωσης ή τουλάχιστον αυτοί που προετοιμάζονταν για το τέλος του κόσμου ή μια μεγάλη καταστροφή. Δεν ήταν μέλη αίρεσης, ούτε πατούσαν με το ένα πόδι έξω από τη Γη. Στη Silicon Valley λιάζονταν τούτοι οι γιοι. Στελέχη και επενδυτές μάθαιναν να αναζητούν τροφή στη φύση.

Δεν πήραν όλοι τα βουνά και τα λαγκάδια, κάποιοι οργανώθηκαν στα πεδινά. Ο πιο γνωστός ήταν ο Στιβ Χόφμαν, συνιδρυτής της Reddit, που είχε αποθηκεύσει στο σπίτι του όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα, διευθυντής μιας ψηφιακής πλατφόρμας προτιμούσε τα τόξα, ενώ άλλος είχε έτοιμο το λαγούμι για τη δύσκολη στιγμή.

Τα παιδιά της τεχνολογίας, με την ανησυχία και τη μεγάλη περιουσία, είχαν ανακαλύψει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το νεομινιμαλισμό. Ανέπεμπαν ωδή στην απλότητα και την επιστροφή στη φύση, που θα ήταν, κατ’ αυτούς και η λύση, όταν ο άνθρωπος παραλοΐσει. Από τα σπήλαια των πρωτόγονων, τους θολωτούς τάφους και τις κατακόμβες, τις υπόγειες κοινωνίες της Καππαδοκίας και τη σκαμμένη γη της Σαντορίνης σε καλύβες, σπιτάκια, παλάτια, ουρανοξύστες, και ξανά χαμήλωμα σε υπόγεια, λαγούμια και καταφύγια στο δικό τους Matrix.

Είναι λοξοί; Εκκεντρικοί με βαρύ πουγκί, που δεν έχουν κρυφτεί μόνιμα μέσα στη γη. Έχουν ανήλικα και χαράζουν άλλα μονοπάτια στην εκπαίδευση και την ανατροφή τους; Ιδέα δεν έχω. Έχω, όμως, την εντύπωση ότι η οπτική μας είναι επιλεκτική.

Η ιστορία με την απομονωμένη οικογένεια παλαιοχριστιανών στην Κορινθία θα μπορούσε να γίνει σίριαλ ή ταινία. Η υπόθεση ερευνάται από την Εισαγγελία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για του πατρός την τηλεργασία.

Για το δεύτερο δεν πέσαν πολλοί απ’ τα σύννεφα, γιατί γνωρίζουν τ’ άγρια και ήμερα στου Δημοσίου τα σύνορα, αλλά τ’ ανήλικα να μην πηγαίνουν στα σχολειά; Δεν το βαστάει η καρδιά. Για άλλα παιδιά σε κλειστές κοινότητες δεν υπάρχει τέτοιο μαράζι. Γιατί, ποιον πειράζει η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ ότι 200 – 250 παιδιά, κυρίως από εύπορες οικογένειες, δεν πηγαίνουν σχολείο, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων;

Η επιστροφή στις σπηλιές μάς ανταριάζει. Ο άνθρωπος που ζει στον δρόμο στο κέντρο της Αθήνας τη σκέψη δεν ταράζει.